Прогноза за 13 юли: Червен код за екстремни горещини!

 Прогноза за 13 юли: Червен код за екстремни горещини!

ПРЕДУПРЕЖЕНИЕ ЗА МНОГО ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ В ЦЯЛАТА СТРАНА!

През деня в четвъртък  денят ще започне със слънце и горещо време. Следобед и късно вечерта на изолирани места, предимно в планинските райони и крайните северозападни райони, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Повече слънчеви часове ще има над останалата част от страната. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от югозапад.

Максималните температури ще се повишават и ще са между 37-39°С. На места около р. Дунав и в Горнотракийската низина ще достигнат и до 40-42°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и над София – до 37°С.

<<<<<<<>>>>>>>

Поради очакваните високи температури

е издадено и предупреждение за 13.07.2023 г. 

<<<<<<>>>>>>
Картата е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите с бял цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са около 30°С.

Жълт код – Издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 33°-37°С.

Оранжев код – Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 37°С, като на отделни места ще достигнат до 38°С.

Съвети: Времето ще е горещо. Очакваните  температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца и да предизвикат топлинен удар! Съветваме да се ограничи престоят на слънце. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми. 

Очакват се екстремно високи температури.Спазвайте съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.Съветваме да се не се излиза навън.Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми.

Червен код –  Издаваме код за много високи температури. Очакваните температури ще са над 40°С.

Времето по Черноморието:

През деня ще е предимно слънчево и горещо! Максимални температури на въздуха ще бъдат 31-34°С, а на морската вода  26°-28°С. Ще има слаб до умерен бриз. Вълнението ще е между 1-2 бала.

Времето в София:

През деня ще е предимно слънчево и горещо. Температурите ще се повишат и ще са над 33°С.

Времето в планините:

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Около обяд в масивите от Южна България ще се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа умерен, а по откритите и високи части и силен вятър от северозапад. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 27°С, а на 2000 метра температурите ще бъдат около 20°С.

Времето на Балканите:

Остава предимно слънчево и горещо, като на места в Сърбия, Албания, Северна Македония и Централна Гърция, Румъния и България температурите ще надвишат 40°С. 

През следващите 24 часа въздушната маса на Балканите ще остане стабилна и затоплянето ще продължи. Остава много висок рискът от пожари!

<<<<<<<>>>>>>>

Съвети за следващите дни:

Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и реално температурата в централната част на града ще е по-висока!Съветваме да избягвате дългия предстой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. 

източник: www.meteobalkans.com

илюстративни снимки: интернет

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *