Родители ще следят дали учениците преписват на матурите

 Родители ще следят дали учениците преписват на матурите

В Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград на матури през май ще се явят 99 ученици. Държавният зрелостен изпит ще се състои от 41 въпроса, като първите 20 са по български език, съобщава „Нова телевизия“.

С напредване на времето напредват и притесненията на учениците и изпитващите. За да няма преписвания се въвеждат нови правила, сред които и родителите да се включат в охраната на изпитния процес. Това изненада зрелостниците и техните учители.

„По-скоро родителите биха могли да ни дадат по-голяма подкрепа да се справим и да повярваме малко повече в себе си, че наистина ще успеем с матурата“, обяснява Мария Чакърова от 12-и клас.

„Не мисля, че тълпа от проверяващи би могла да промени нещата. Нещата трябва да се променят не отвън навътре, а от вътре навън, т.е децата да се научат да пишат самостоятелно, честно да се отнасят един към друг, защото това е изпит, който показва тяхната подготвеност по една тема и колкото и да се стараем, да ги контролираме винаги се намира още нещо по-ново, което би могло технически да им помогне да преписват, ако това е целта им“, обяснява учителката по български език и литература Росица Зиновиева.

Тези ученици са категорични, че на матурите ще разчитат само на себе си, но признават, че са запознати със схемите.

„Няма ученик, който да каже, че не му се е налагало да преписва и че не е приписвал. Друг е въпросът, дали са го хващали или не“, обяснява дванадесетоклъсникът Даниел Гелишев.

„Царският пищов е най-разпространен, слагат слушалки, има много“, споделя още Даниел Гелишев от 12 клас.

„Разбира се, всеки е приписвал. Няма ученик, които да не е преписвал. Използват се слушалки, телефони, всичко, което може да ви свърши работа“, обяснява Ричард Каровски от 12 клас.

„Подсказва се масово, в стаите има разговори и някой път самите учители казват отговори на дадени места“, споделя Спас Димитров от 12 клас.

 

24chasa.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d блогъра харесват това: