Само 20% от българите ще си купят цяло агне

 Само 20% от българите ще си купят цяло агне
Цената на 10-килограмово агне е около 120 лева.
Дни преди Великден се засилва продажбата на агнешко месо. Плешката се продава за 11,50 лв за килограм, бутът върви по 13 лева, а цяло 10-килограмово агне е 120 лева.

В месарниците очакват заради Великден цената на килограм агнешко да се скочи с 50 стотинки до един лев. Клиентите повече купуват плешка, като едва 20% от тях си позволяват цяло агне, увериха от бранша пред Bulgaria ON AIR.

„Вносна стока в малките магазинчета няма как да влезе. Тя отива при големите продавачи, които я взимат по-евтино и после подбиват цените на пазара. Разчитаме на българското агнешко, защото е по-хубаво. Едното е клано преди 2-3 дни и е прясно, а другото не се знае кога е замразено. Българското агнешко е най-доброто“, обясни служител в месарница.

Според него шилешкото месо е търсено от по-бедни хора, които не могат да си позволят агнешко. Разликата е 5 лева на килограм. Шилешко без кост се продава за 7,50 лв на килограм.

Месото трябва да има печат от кланицата, който да удостоверява произхода му. Важно е кръвта по месото да е червена, а не черна. Това показва, че е то е прясно.

dnes.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d блогъра харесват това: