Световен рекорд с велинградско участие – изкачване на Килиманджаро

 Световен рекорд с велинградско участие – изкачване на Килиманджаро

Точно преди една година велинградчанката Весела Механджийска беше част от българската експедиция, която изкачи най-високия връх в Африка – Ухуру (5 895 м), извисяващ се в планината Килиманджаро, Танзания. Тогава беше направен опит африканският първенец да бъде изкачен едновременно от най-голям брой участници с цел подобряване на световния рекорд, който засега е 26 алпинисти. Българската група тръгна с 28 членове, но само 23 от тях тогава стигнаха до върха, където Весела Механджийска развя знамето на Велинград! Миналата година те не успяха да подобрят световния рекорд, но направиха една полезна генерална репетиция за тази година, когато отново атакуваха Ухуру.
Сега тръгнаха 60 души! Точно толкова е броят на участниците в групата, която през януари 2023 г. се отправи към най-високия африкански връх в опит да постави официален световен рекорд за „Най-голяма група в света, изкачила Килиманджаро заедно“. Групата се състои от 59 българи и българки и един танзаниец, който е катерил наравно с тях.

Велинградското участие тази година се увеличи и освен Весела Механджийска в експедицията бяха още нейният син Доналд Фрейзър и Нина Маврикова.
Изкачването е направено по маршрута „Мачаме“ (Machame) с преминаването през 5 планински лагера за почивка, аклиматизация и пренощуване. Очакванията на групата са били да тръгнат по трасето към върха на 16 януари и да стъпят на него сутринта на 21 януари 2023 г. Силен вятър, студ, а в някои от дните и проливен дъжд, както и разреден въздух с по-малко кислород в по-високите части на планината – това са били само част от трудностите по маршрута, но както казва народът ни: „Който го е страх от мечки, не ходи в гората“.
В крайна сметка новият световен рекорд вече е факт и той ще бъде верифициран (проверен и установен) от Official World Record Association Всичко по време на отделните етапи през шестте дни на изкачването е вървяло по план. Атаката на върха започва от последния лагер Косово още в 22:47 ч. на 20 януари и в 06:22 ч. сутринта на 21 януари 53 души от групата стъпват на Ухуру! Сред първите е и велинградското трио – Весела Механджийска, Доналд Фрейзър и Нина Маврикова. Като естествен завършек на радостта от изкачването на върха и постигнатия световен рекорд стават разветите български знамена и пеенето на националния химн.

Над 200 души местен екип е подпомагал и обслужвал експедицията в Танзания. Осигурени са били носачи, готвачи, над 30 палатки за участниците в експедицията, 5 палатки за хранене, огромно количество храна и прясна вода и 15 местни лицензирани високопланински водачи. През всички дни на прехода движението на групата е следено със сателит в реално време и 24 часа в денонощието е имал възможност да се проследи местонахождението на експедицията.
Проектът за официален световен рекорд е реализиран изцяло от екипа на Adventure Team Bulgaria. без външна помощ и спонсори.

Георги Дишлянов

снимкки: чрез tempo.velingrad.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: