„Септември месец ще имаме и 2 резервни локомотива!” Да, ама не!

Това обеща на 08.08.19 г. регионалният директор на БДЖ инж. Ангел Даскалов в интервю по Нова телевизия на 08.08.19 г. във връзка с поредицата отменени влакове по теснолинейката.

В сутрешното пиково време по националния ефир представителят на държавния железопътен превозвач изрече няколко лъжи – че проблемът с локомотивите не е отдавна, както ние твърдим (а влакове се отменят редовно от месец по-рано), че всички пътници са обслужени с наетите от БДЖ автобуси (а до гара Цветино не пътува автобус), че от деня на интервюто няма да има повече отменени влакове (извозването с автобуси продължава и до днес), че наличните три локомотива са достатъчни (но това е критичният минимум и причина почти ежедневно да се отменят влакове) и за финал даде дума, а именно: „септември месец ще имаме и два резервни локомотива”.

Но и до днес локомотивите остават 3 – точно толкова, колкото трябват да се обслужва линията, но без изключително важната необходимост от наличие на резервни локомотиви, които да поемат работата при авария или технически преглед на останалите.

Нашето Гражданско сдружение „За теснолинейката” се обърна към три основни институции в държавата, представяйки им допуснатото подвеждане на населението и очевидното нехаене, довело до трайното спиране на 3 от 6 локомотива за половин година, станало причина за десетките отменени влакове по линията през цялото лято и до днес. В отговор от БДЖ ни информираха как се разработва разписанието и че не виждат причина да се търси отговорност от подчинения им директор за изречените лъжи и допускането да се стигне до тази ситуация – когато има най-много пътници, да няма влакове.

Въпреки обещанието от началото на август, че през следващия септември вече ще има още два резервни локомотива, към 02.10.19 г. броят на машините в движение остава непроменен – 3, а наказани няма – нито за лъжите, нито за допуснатата небрежност половин година, нито за разочарованите и върнати стотици туристи през цялото лято. За сметка на това отмяната на влакове между Септември и Добринище продължава с пълна сила и на 1-ви, и на 2-ри октомври, а за „радост” на ентусиастите информацията, че вместо влак ще има рейс, се подава в последния момент на сайта на БДЖ и билетните каси, след като кандидат-пътниците вече са стигнали до гарите, далече от дома.

Изненадите продължават и днес – 02.10.19 г., когато работническият влак с № 16101 от Септември до Добринище е отменен между Велинград и Добринище и за пътниците не е осигурен автобус. С този влак ежедневно на работа в Якоруда, Разлог и Банско отиват средно 50 души – предимно пътуващи с абонаментни карти. Липсата на алтернативен превоз ще стане причина след още няколко такива случая тези пътници да изоставят услугите на БДЖ. Тогава от превозвача може би ще кажат, че няма пътници и влакът трябва да бъде спрян…

Както и преди писахме, остава надеждата висшето ръководство на БДЖ да вземе нещата в свои ръце и както се каза в прессъобщението след интеревюто – час по-скоро да решат генерално проблема с локомотивите на теснолинейката като закупят нова техника или поне достатъчния набор нови части за подсигуряване живота на старите машини през следващите години.

tesnolineikata.com

Още новини

Loading Facebook Comments ...