Спасители: Планината трябва да се уважава!

 Спасители: Планината трябва да се уважава!

Планината е предизвикателство, планината трябва да се уважава. Хубаво е човек да е сред природата, но трябва много да се внимава. Това сподели пред

Bulgaria ON AIR

Васил Вълков – пилотът на хеликоптера, който вчера спаси паднал на Витоша парапланерист.

Посредством радиостанция мъжът е успял да се свърже със свой колега, който пък е подал сигнал, за да бъде изпратен спасителен хеликоптер до мястото на инцидента.

„Към 16.30 часа се получи обаждане, че има инцидент на Витоша. Екипът се подготви и в 17 часа излетяхме за района. Получихме точни координати, така че откриването не беше трудно. Мястото където лежеше пострадалият беше с голям наклон и не можеше да се извърши кацане. Използвахме лебедка за да го приберем“, разказа пилотът пред репортера Иван Иванов.

Васил Вълков уточни, че това е втори инцидент, в който екипът му участва напоследък. В случая е имало доста силно течение и вятър.

„Не е трудно, с повече опит всичко се постига. Имали сме много по-тежки ситуации. Винаги знаем, че трябва да се пазим един друг. Имаме страхотна стиковка като работа в екип. Трябва да имаме много добра преценка със страхотна концентрация“, каза от своя страна Васко Борисов, който също е част от екипа.

Спасителят Виктор Варошкин пръв влиза в контакт с пострадалия парапланерист.

„Беше контактен когато слязох при него, но ме притесни, че изпитваше тръпнене в ръцете. С минимални движения се стараех да го поставя върху матрака“, разказа той.

dnes.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d блогъра харесват това: