Съветници поискаха оставката от шефа на ВиК във Велинград

На фона на остарялата водопроводна мрежа винаги трябва да има виновен, този път виновен явно е г-н Мяшков.

Прекратяване на договора за управление на общинското предприятие „Водоснабдяване, канализация и териториален инженеринг“ във Велинград с настоящия му ръководител Георги Мяшков поискаха съветници от ГЕРБ.

Предложението им стана повод за свикването на извънредна сесия на градския парламент, проведена по-рано днес, след която обаче Мяшков не бе освободен.

Поискалите оставката му смятат, че той не успява да оправдае очакванията за решаване на проблемите с водоснабдяването. Факт е, че заради честите аварии хората в СПА-столицата много често остават с пресъхнали чешми, и то за продължително време.

Надделя обаче мнението, че причината за неуредиците е тежкото положение на дружеството, а то се дължи най-вече на дългогодишно безхаберие в продължение на няколко мандата и много пропуснати възможности. Най-голямата от тях е неосъществен проект за цялостна подмяна на водопреносната мрежа на стойност 52 милиона лева. Посочени бяха и други проблеми – продължителното източване на предприятието с неизгодни договори и неадекватно управление, липса на стратегия за инвестиции и за погасяване на дълговете.

Стана ясно още, че докато водоснабдителната фирма самостоятелно не може да ползва финансиране по европейски програми. Възможност в това отношение е учредяване на водна асоциация с общините Сърница и Ракитово, но досегашните опити за обединяване не са дали резултат.

При гласуването се получиха 11 гласа в подкрепа на оставката, 1 бе против, 10 се въздържаха. Така Георги Мяшков остава на поста си, поне засега.

Още новини

Loading Facebook Comments ...