Съмнителни обществени поръчки за над 3 милиона във Велинград

 Съмнителни обществени поръчки за над 3 милиона във Велинград

Вреди за общо 1 050 197 лева установи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в Община Велинград, сочи доклад на контролното ведомство. Засечени са и 8 непроведени или неоснователни обществени поръчки за 3 298 256 лева. Ревизията е сред приключените в първото тримесечие на тази година.

Проверена е законосъобразността при изпълнението на два договора. Първият е сключеният на 16 февруари 2009 година контракт със сметопочистващата фирма „Еко-Титан“ ЕООД – Видин, заедно с фактурираните и изплатените пари от 1 март 2011 до 31 декември 2015 г. Вторият е със същото дружество, за депониране и обезвреждане на битови отпадъци, както и за стопанисване и охрана на сметището – дали е спазено законодателството за обществените поръчки. Ревизирано е за законосъобразност и изразходването на временно свободни средства по бюджета през 2015 г.

29 са установените нарушения, съобщават още от АДФИ. 10 от тях са по Закона за обществените поръчки, другите – по Закона за общинските бюджети, Закона за публичните финанси и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор.

Съставени са 13 акта за установяване на административно нарушение. Други 16 не са съставени, но в доклада на ведомството не се съобщава конкретната причина. Няма написани актове за начет, не е проверявано и изразходването на европейско финансиране, става ясно от доклада.

Проверка е направена още в Община Пазарджик, като там инспекторите са се концентрирали върху сделка с парцел в село Ивайло. Той бе продаден с решение на Общинския съвет през 2014 година за 106 000 лева, но след сезиране от прокуратурата и дълги съдебни спорове сделката бе обявена за нищожна, а общината сключи споразумение с „Еко Хидро – 90“ да възстанови общо 746 80 лева, включващи направени инвестиции за 611 000 лева. Експертите на АДФИ посочват, че са допуснати две нарушения на Закона за счетоводството. Актове обаче не са съставени.

Публикуван е и резултатът от финансовите проверки в Математическата гимназия в областния град, където са установени вреди за 5 931 лева, от които са възстановени 164 лева. Допуснато е 1 нарушение, не са написани актове.

С 6 нарушения по Закона за обществените поръчки и също толкова несъставени актове пък е приключила ревизията в Държавната психиатрична болница.

Източник: pazardjik.marica.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: