Лидерът на „Движение” 21 Татяна Дончева коментира в „Събуди се” по Нова ТВ отхвърления на първо четене антикорупционен закон, но заговори и за футбол, като обяви, че дори клубовете в родното първенство са политически зависими.

„Ние имаме проблем с корупцията, но гласуването „за” на първо четене трябва да бъде продиктувано от съдържанието на закона и възможностите той да реши проблемите.

Смятам, че Меглена Кунева е политик, силно залитащ по пропагандни решения за сметка на ефективно и последователно решаване на проблеми.

Ако законът не става, аз бих гласувала „против” и на първо четене”, коментира Дончева. Когато един закон е правен с пропагандни цели, той трябва да се прекрои наново, на мнение е тя.

„Ако в закона се съдържа възможността по анонимни доноси да се започва разследване без предварителни проверки, това е ярко доказателство, че в него се съдържат лостове за злоупотреба от страна на прокуратурата и изпълнителната власт”, заяви Дончева.

„Като действащ адвокат мога всяка седмица да ви извадя примери, когато

правосъдието се използва за откровен икономически лост.

Свобода на словото в държавата няма, има медиен монопол”, заяви Татяна Дончева и допълни, че дори футболните клубове са политически зависими, давайки най-очевиден пример с „Левски”.

„Вижте само футболния отбор „Левски”,

вижте сагата с футбола, която тече. Вие имате футболен отбор „Левски”, в който заплаянковците казват под сурдинка, и това вече тече от месеци по медиите, че знаят кой е собственикът, но не искат да го назоват на глас.

Вътре се намира подставено лице на Бойко Борисов и подставено лице на Делян Пеевски.

Подставено лице на Пеевски е мисля Александър Ангелов, неговият адвокат, а подставеното лице на Борисов е Иво Тонев”.

На забележка от страна на водещия, че тази информация е отречена от самия клуб, Дончева отговори: „Нали разбрате, че няма как един адвокат, като Александър Ангелов, и един Иво Тонев да отидат и да сложат парите на масата на Тодор Батков, за да купят акциите. Нали разбирате като спортен журналист, че не от месеци, а от години се знае, че Тодор Батков е държан на къс повод и че никой не искаше гласно да каже всъщност на кого през кредити или през други операции финансови саакциите на „Левски”.

Попитана дали има политика в ситуацията, която се развива в ЦСКА, тя каза:

„Аз съм от „Левски” и това никога не е било тайна. Но вижте, „Левски” в „А” група може да събере една пета от публиката на ЦСКА във „В” група. Защо?

Защото запалянковците на ЦСКА ви казват: „ние ще подкрепим отбора, когато той има нужда и ще играят вътре едни българчета, а не всякакви гастрольори, докарани неизвестно откъде за сметка на българския футбол.

Същевременно вие имате натиск от футболния съюз ЦСКА да отиде в „ь” група, даже не в окръжна. Защо? Вие знаете много добре отговора. Защото

във футболния съюз има няколкостотин фалшиви футболни клуба, които не развиват дейност, които нямат отбори, но които държат Общото събрание на БФС.

Поради това Боби Михайлов ще стои начело на българския футбол до безкрайност, както стояха няколко футболни президенти и си фалираха най-авторитетните клубове, от позицията на собственик, от позицията на човека, който с Камен Костадинов и Пеевски имат футболните клубове, които му дават мнозинството в общото събрание”.

Целия разговор, гледайте във видеото.

Нужни са законодателни промени и футболните клубове да спрат да бъдат псевдоакционерни дружества.

Държавата трябва да се намеси сериозно и в черното тото. Ясно е обаче, че управляващото мнозинство сега няма да се справят с проблем, от който черпят дивиденти”, на мнение е Дончева.

 

vesti.bg