Тъкачки от град Костандово ще направят два килима за двореца Версай край Париж

Български тъкачки от град Костандово край Велинград ще направят два килима за двореца Версай край Париж. В момента се разработват дизайните им, съобщи Надя Парпулова от семейството, които от години прави килими за кралски величия.

Атрактивният бизнес с килимите започва в партньорство между Нено Парпулов и пиара на принц Чарлз Дейвид Бамфорд заедно с Британската национална организация за запазване на културното наследство, съобщи „24 часа“.

Първата кралска поръчка дошла от кралица Елизабет, която търсела трескаво кой да й направи 120 кв. килим с френски мотиви в неправилна форма, който трябвало да бъде съобразен и с колоните на дворцовата зала. Това било през 1999 г., казва Надя Парпулова.

Днес българските тъкачки вече са изработили над 300 килима за величия от цял свят. Серия от 15 синьо-бели килима, ръчно тъкани купил Мик Джагър за личната си резиденция.

След британската кралица, килим поръчала и съпругата на Чарлз – Камила. Българките работили и за внучката на Чърчил, която е интериорен дизайнер. В момента се завършва огромен килим от 15 метра за една от най-важните зали на замъка на фамилията Гудууд.

Обикновено поръчките за мотивите идвали като снимки, но понякога и като огромни картини. Засега обаче нито едно световно величие не е поръчало килим с български мотиви.

За да успеят да задоволят кралските искания в Костандово трябвало да направят вертикален стан, на който работят едновременно 4-6 тъкачки. Оказал се най-големият стан в Европа.

Днес наши и чужди туристи идват да гледат „стана на кралицата“ като атракция. Най-запалени при визитите били скандинавци, имало и доста групи от Китай, казва Парпулова.

dnes.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: