Тържествено се отбеляза празника на гр. Ракитово в деня на Св. Неделя – 7 юли

 Тържествено се отбеляза празника на гр. Ракитово в деня на Св. Неделя – 7 юли
Ракитово отбеляза своя празник в деня на
Света Неделя – 7 юли
Историкът и краевед Свилен Топчиев е новият почетен гражданин на гр. Ракитово

 

С много песни, танци и изпълнения на хитови групи и певци Ракитово отбеляза празника си в деня на Света Неделя. Сред официалните гости бяха народният представител от ДПС Небие Кабак, зам.-областният управител на Пазарджик Петя Цанкова, новоизбраният кмет на община Ракитово Георги Холянов, общински съветници, кметове на общини, председатели на Общински съвети, директори на държавни и общински институции и др.
„Празниците са повод за радост и гордост, че сме родени и израснали в едно от най-красивите кътчета на България- с вековни традиции и природни дадености, с достойни и работливи хора, които милеят и се раздават за родния край! Които избраха да останат тук, за да работят и отглеждат децата си!“, каза в приветствието си ВрИД кметът на община Ракитово Цанко Молов. Той благодари за съвместните усилия на екипа в Общинска администрация, на общинските съветници, на представителите на местния бизнес, на работещите в сферата на образованието, здравеопазването и културата, в социалните услуги, в държавните институции, на младите хора за промяната на нашия град, която се случва, макар и по-бавно в тези трудни времена. Изказа и благодарност за съвместните 7 години работа в дух на разбирателство и сговор с покойния кмет на общината Костадин Холянов, в чийто мандати бяха спечелени и реализирани множество проекти за благоустрояване на улици, площадки и в сферата на образованието и социалните услуги.

Народният представител Небие Кабак поздрави ракитовци и им пожела здраве и благополучие, а новоизбраният кмет на община Ракитово Георги Холянов отправи думи на благодарност за подкрепата на частичните кметски избори миналата неделя и поздрави съгражданите си и гостите с празника.
Председателят на Общински съвет-Ракитово Нина Димова връчи отличието „ Почетен гражданин на Ракитово“ на историка и краевед Свилен Топчиев, един от учредителите на сдружение „ Суткя“ и негов председател. „Това отличие е достойно признание за Вашата дейност като преподавател, историк и краевед-за съхраняване и популяризиране на историята на нашия роден край“, обърна се към новия почетен гражданин Нина Димова.
Бяха получени поздравителни адреси от президента на РБългария Румен Радев, от министъра на земеделието и министъра на труда и социалната политика, от кметове на общини, председатели на Общински съвети и други.
В празничната програма през двата дни участваха местни и гостуващи изпълнители, сред които младите таланти от Детско-юношеска вокално-инструментална школа „ Звънче“-Велинград, седмокласникът Георги Попчев, ученик на Маестро Никола Янев-Чоли, който поздрави ракитовци с изпълнения на акордеон, мажоретен състав „Електра“ с ръководител Биляна Бешева, танцьорите от СКНТ„Силивряк“ с ръководител Светлана Стоева, група“ Магията на танца“, Ансамбъл за автентичен фолклор „Овчарска песен“-с.Дорково, рок-група „Стоп“ към ОНЧ“Будилник-1898“ –гр.Ракитово, акробатичен дует „ Детство“ към „Силивряк“, народните певци Янко Неделчев и Николай Славеев и група „БТР“. На финала на тържествата в чест на
Празника на Ракитово в небето над родопското градче се изсипаха фойерверки от празничната заря. Водещи на празника бяха Мария Гергененова, секретар на ОНЧ“ Будилник-1898“ и Георги Балкански, председател на читалището. Сутринта на 7 юли в църквата „ Св.Вмчца Неделя“ бе отслужена тържествена Света литургия и бе раздаден курбан за здраве в двора на храма.
През 1963 г. Ракитово е обявен за планински курорт, през 1964 г. за селище от градски тип, а на 29 август 1969 г. с решение на Министерски съвет и с постановление на Държавен вестник, Ракитово е обявено за град. През 1977 г. става и общински център.
снимка: интернет
информация: Пресцентър община Ракитово
снимки : Фото-студио “Вижън” – Тодор Самунев

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: