Световни оперни звезди пяха в памет на Гяуров във Велинград

 Световни оперни звезди пяха в памет на Гяуров във Велинград
Уникален концерт на световни оперни звезди в памет на николай Гяуров във Велинград.
На 14-09-2021 от 19:00 часа в залата на НЧ „Отец Паисий -1893“ Велинград, кв. Лъджене, започна концерт, посветен на велкият бас Николай Гяуров. Публиката се докосна до шедьоври на оперното изкуство, изпълнени от  световни звезди.
Една от тях бе Марена Балинова-Райхл (от гр. Ракитово), покорила със своето сопрано много сцени по света. Тя е и основен организатор на концерта. Мецосопраното Таека Хино, солистка на Японската и Виенската опера, както и италианския баритон Мауро Аугустини също представиха свои арии. Проф. д-р Петер Райхл (съпруг на Марена Балинова-Райхл), акомпанира на красивите гласове, с уменията си на четири музикални инструмента, сред които и рояла, дарен някога на читалището лично от Гяуров .
Изненада за всички в залата бе видео обръщение от друг прочут бас – Ерик Халфварсън, който сподели, че дължи кариерата си на Гяуров. На живо от Тулуза се включи и мецосопраното Джан Бербие, която, говори с обожание за Гяуров.
Събитието бе уважено от кмета на община Велинград и от зам.-кмета Светла Томова. Д-р Коев поздрави организаторите на прекрасното събитие и подкрепи идеята концертът да стане традиционен и да прерасне във фестивал на оперното изкуство, посветен на Николай Гяуров.
След това кметът връчи на оперните звезди плакети и цветя в знак на благодарност за прекрасните емоции от концерта.
Пресцентър Община Велинград
14-09-2021

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d