Учредяване на фондация „Цветан Голомеев“ в чест на велинградската звезда в плуването

Учредяване на фондация „Цветан Голомеев“ в чест на велинградската звезда в плуването

Цветан Голомеев 
(21.07.1961 – 16.09.2010)
Най-голямата звезда на велинградската школа по плуване, най-бързият плувец на България, национален рекордьор, участник в олимпиади и световни първенства. 
Учредяване на Фондация „Цветан Голомеев“ в чест на големия велинградски плувец!
От повече от 8 г. се опитвам да създам правилното обединение между Община, държавни организации и спорта във Велинград, за да стартира провеждането на турнир за деца, а в последствие и Международен турнир за няколко възрасти на името на Цветан Голомеев.
На о. Крит, където той живееше в последните си години се провежда такъв турнир вече 5 г.
Получих уверение от Сдружението на хотелиерите във Велинград, че подкрепят идеята и можем да разчитаме на тяхното пълно съдействие, същото уверение имам и от БФ Плувни спортове.
Уважаеми съграждани, не бива да пренебрегваме и забравяме личности, които наистина са заслужили уважение, почит и признание не само в пределите на регион Велинград, България, а и в широк международен план!
Днес обявявам учредяването на Фондация „Цветан Голомеев“, в обединение със синовете и сестра му. Фондацията ще бъде главен организатор на турнир „Цветан Голомеев“, както и ще подпомага деца, подрастващи таланти в плуването във Велинград и региона!
Боряна Разсолкова (20-04-2022)
източник Fb-профил: 
< < < < < < < <   > > > > > > > >
Допълнителна информация от редактора на www.vip-velingrad.com:
След тежко боледуване на 48-г. умира гордостта на велинградското плуване Цветан Голомеев (живеещ тогава на о. Крит, Гърция). Още продължава да държи националните рекорди на 50 и 100 м. свободен стил в 50-метров басейн от 1988 г. насам.
През месец май в Антверпен, Белгия на 50 м св. стил той достига 22,94 секунди. По-късно, след 2 м. в София подобрява и най-голямото постижение на страната на 100 м свободен стил за 50,27 секунди.

Цецо Голомеев е участвал на Олимпиадата в Москва (СССР) през 1980 г.  Плува и на Олимпиадата в Сеул, Южна Корея през 1988 г. Състезава се на световни първенства. На европейското в София през 1985 г. се нарежда 4-ти с щафетата 4 по 200 м. своб. стил заедно с Валентин Кочанов, Петър Кочанов и Камен Атов.

Има участия и в още много други състезания, спечелил е много награди и медали. Но, най-вече е спечелил завинаги уважението и обичта на своите фенове, близки и приятели! Почитта към името и неговите постижения не е стихнала, нито за миг – и приживе и след смъртта на голямата личност за Велинград и страната!

ПОКЛОН ПРЕД ЛИЧНОСТТА И ПАМЕТТА НА ПЛУВЕЦА ОТ ВЕЛИНГРАД!
С почит: www.vip-velingrad.com 
< < < < < < < <   > > > > > > > >
снимки: интернет

Още новини

Loading Facebook Comments ...