Хотелиерите и ресторантьорите имат нови възможности за финансиране

Хотелиерите и ресторантьорите имат нови възможности за финансиране

“Велинград е предпочитано място от туристите. Ние сме стратегически разположени, минералната вода е ценност, която ни дава много възможности. Градът ни се нарежда на второ място (след София) по броя на туристите, като през изминалата година са посрещнати близо 310 000 души, което е 35% ръст. За първа година имаме събираемост на туристическия данък 91%”. С тези думи кметът на общината д-р Коев откри среща, инициирана от Българската банка за развитие ( ББР) и представители на хотелиерите и ресторантьорите в града, която се осъществи със съдействието на най-голямата онлайн медийна платформа в областта на туризма Travelnews.
“Велинград има над стогодишна история в сферата на туризма. Градът се намира на 700-800 метра надморска височина, което го прави уникално място за здравето на човека. Нямаме нито едно предприятие, което да излъчва вредни емисии.”, заяви председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград и Западни Родопи, Златко Златанов.
По думите му, инвестициите в туризма са огромни, а браншът е неизменна част от живота на велинградчани.
“Имаме много добър партньор в лицето на общината, срещаме разбиране и работим заедно за добруването на града и развитието му като предпочитана СПА дестинация”, каза още Златанов.
Представителят на ББР Димитър Стоилов запозна присъстващите с иновативните продукти на банката, които са “моделирани за туристическия бранш и съобразени с фарсмажорните обстоятелства през последните години”. Стоилов съобщи, че подобни срещи с представители на местната власт и браншовиците са част от инициатива, която ще се проведе в 15 български курортни места.
“Стратегията, която ни отличава от другите банки е, че ние кредитираме нишови клиенти, презентираме дялово участие, работим по проекти за фотоволтаични централи, които можем да финансираме до 95%”, обясни Стоилов, който е специалист корпоративно банкиране в банката.
“Банката е със 100% държавен капитал и е базирана в София, но работи в цялата страна и вече има клиенти и от Велинград”, допълни експертът.

Още новини

Loading Facebook Comments ...