Хотелиерите ще се отчитат на данъчни и МВР

 Хотелиерите ще се отчитат на данъчни и МВР
Ще плащат глоби, ако не водят регистър на гостите.
Глоби между 1000 и 7000 лв. ще плащат хотелиерите, ако не водят регистър на гостите си и по една или друга причина отказват информация за тях на полицията, данъчните и общините. Това предвиждат промените в Закона за туризма, които вчера бяха публикувани за обществено обсъждане, пише в. „Сега“.

Проектът предвижда собствениците на хотели, мотели, апартаментни комплекси, вилни или туристически селища да бъдат задължени да осигуряват автоматичен обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация.

За по-малките – семейни хотели, хостели, пансиони, къщи или стаи за гости и др., се предвижда облекчение. Те ще подават данни за гостите си ден за ден, а не в реално време. Не е ясно обаче как точно ще се осъществява контролът по места.

Само по Черноморието хотелите, вилите и апартаментите са стотици. По закон и в момента хотелиерите трябва да водят регистър на посетителите си. Разликата е, че подаването на информацията от него се извършва месечно, а част от тях спестяват данните и декларирането на приходите.

Ако общини или туристически сдружения, които стопанисват хижи, не поддържат регистър на гостите си, ще бъдат глобени с 2000 лв., а собствениците на хотели – със 7000 лева. За тези, които не са осигурили или не извършват обмен на данни и не вписват данните на туристите си, глобата ще е от 1000 до 5000 лв.

Самото вписване на туристите ще се прави в реално време. Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова изтъкна, че промените са наложителни „предвид геополитическата обстановка в момента“. Те се правят и с друга цел – изсветляването на доходите в сектора.

По данни на министерството над 50% от българския туризъм работи в сивата икономика. За различните туристи ще се събира и различна информация. За европейците, швейцарците и гостите от държави – страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, ще се вписва само броят им, тяхното гражданство, датата на регистрация и датата на отпътуване.

За останалите гости обаче ще се събира и запазва доста по-подробна информация като името, датата на раждане, гражданството, номера и серията на документа за самоличност. Данните за настанените туристи в единния регистър няма да са публични. Достъп до тях ще имат само НАП, МВР, общините и самите хотели.

Данъчните ще събират данни за броя настанени лица и нощувките с цел „контрол на постъпленията от туризма“, а МВР ще има достъп до тях с цел „идентификация“. Подобен пилотен проект тръгна в Пловдив през есента на миналата година, когато започна изграждането на обща система между регистрите на хотелите с НАП и МВР.

dnes.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d блогъра харесват това: