Честит празник, българи! Днес е Денят на народните будители

 Честит празник, българи! Днес е Денят на народните будители

Днес България отдава почит на народните будители – книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Празникът днес ще бъде отбелязан с тържествени прояви в цялата страна.

Пред сградата на президентската институция ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг. В 9:30 часа президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След края на церемонията, от 9:50 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители.

Държавният глава ще се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките, което ще се състои в зала „Проф. Марин Дринов“ в 11:00 часа. Събитието е посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и на 260 години от написването на „История славянобългарска“. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще произнесе слово, а проф. Кирил Топалов ще говори по темата „Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому“. Преди тържественото събрание, в 10:00 часа, на паметника на Паисий Хилендарски (срещу патриаршеския храм „Св. Александър Невски“) ще бъдат поднесени венци и цветя. Спектакъл с текстове от „История славянобългарска“ и цитати от жития на Св. Паисий Хилендарски, както и изпълнение на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“, са включени в програмата.

По инициатива на министър-председателя Гълъб Донев в сградата на Министерския съвет ще се състои Малък обеден концерт, с участието на Младежка филхармония „Пионер“. Събитието е за всички работещи в правителствената сграда – служителите от администрацията на Министерския съвет, членовете на служебния кабинет и конституционните съдии.

Екип vip-velingrad.com

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *