Архиерейският наместник на Пазарджик стана Доростолски митрополит

 Архиерейският наместник на Пазарджик стана Доростолски митрополит

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, на 25 октомври 2020 г. в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил” в София се проведе каноническият избор за нов Доростолски митрополит.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ръководи избора, а в него участваха Техни Високопреосвещенства Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Верикопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Видински Даниил. В избора не участва митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Светейшият патриарх се обърна със слово, в което припомни за проведените на 18 октомври т.г. епархийски избори и оповести решението на Св. Синод за провеждане на канонически избор на нов Доростолски митрополит.

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на Св. Дух, с добра съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем достоен канонически митрополит на Доростолския епархийски престол“, каза в своето обръщение патриарх Неофит.

Първо Българския патриарх, а след това и митрополитите – членове на Св. Синод, след взимане на бюлетина, молитва към Бога и поклонение пред св. Евангелие вписаха своя избор. Всеки един от митрополитите вземаше бюлетина от Светейшия патриарх и влизаше в св. олтар, за да даде своя глас.

След като всички синодални членове дадоха своя глас, при преброяването на 13-те подадени редовни бюлетини Българският патриарх Неофит огласи следния изборен резултат:

Общо подадени бюлетини – 13 от 13 гласували членове на Св. Синод.

Общо 11 гласа „ЗА“ това нов Доростолски митрополит да бъде Константийски епископ Яков.

Вторият кандидат за Доростолската митрополитска катедра Велички епископ Сионий получи 1 глас.

Подадена бе и празна бюлетина от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

На основание получения изборен резултат Българският патриарх Неофит от името на Св. Синод прогласи Константийски епископ Яков за канонично избран Доростолски митрополит. Светейшият патриарх пожела на новия митрополит дълголетие, духовни сили и Божия помощ във всяко едно негово начинание.

Ние добре го познаваме и твърдо вярваме, че със своето служение той ще оправдае нашите очаквания и ще бъде достоен архипастир на всечестния клир и богоспасяемото паство, живеещи и пребиваващи в диоцеза на Доростолска епархия, доброплодно ще светителства през времето на своето служение и всякога ще бъде в единство и съгласие с Върховната църковна управа – Светейшия патриарх и Св. Синод, възлюбен в Господа наш събрат“, каза патриарх Неофит. Изпято бе и многолетствие.

Архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, извести двамата епископи, които се черкуваха в Патриаршеската катедрала, за проведения избор и съобщи на Константийски епископ Яков, че е канонично избран за Доростолски митрополит.

Множество православни християни поздравиха новия митрополит и му пожелаха дълголетно и благодатно служение.

Досега Викарен епископ – Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков, викарий на Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, беше архиерейски наместник в Пазарджик.

източник:pz-info.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *