Без газ и спирачка по леда съветват експерти

 Без газ и спирачка по леда съветват експерти

Снегът и ледът са предизвикателство за всеки шофьор. Често пъти зимните условия са причината за редица тежки пътни инциденти. И тук идва въпросът как да контролираме автомобила си в снежните дни?

Тайните на майсторското каране разкрива рали пилотът и инструктор в академия за безопасно шофиране Васил Жеков.

Правило №1 за безопасност на пътя е подготвеният автомобил с подходящи гуми, твърди той.

„Сега най-масовият проблем е хлъзгавата настилка. Когато колата леко приплъзне или почне да губи сцепление, хората започват да се стягат и правят най-грешното“, посочва експертът.

Оказва се, че грешките на снежната настилка са редица, а шофьорите масово се подчиняват на първичните си инстинкти. Васил споделя, че грубата спирачка и грубата газ са двата най-лоши признака за лоша ситуация в завоите. Рали пилотът добави, че напразното въртене на волана не част от майсторлъка в шофирането.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев се съгласи с това, че трябва много внимателно да се управлява автомобилът, без рязка газ, спирачки и без резки завои, тъй като това води до загубване на управлението. По думите му колкото по-ниска е скоростта в такива условия, толкова по-добре.

Стратиев подчерта, че добре би било в това време, когато се промени тотално със сняг и лед, някъде, където е безопасно, водачите да разберат как се държи автомобила. „Не всеки знае как може да поднесе и как става неуправляем“, поясни експертът.

По отношение на „черния лед“ Алекси Стратиев обясни, че той изолира сцеплението на гумите с асфалта. „Черният лед“ не се вижда, а се усеща.

Що се отнася до новия закон за грайфера и дали са задължителни зимните гуми в България, Стратиев каза, че той още не е в сила, но това, което се предвижда, ако се приеме в този си вариант, е автомобилите да бъдат със зимни гуми или с летни, но грайферът им да бъде над 4 мм. (сега по закон е 1,6 мм.).

Стратиев коментира, че пешеходците много трудно се забелязват в тъмната част на деня и посъветва те да имат нещо в дрехите си, което е светлоотразително, особено за децата.

„Пешеходците нека се съобразяват, че автомобилът вече много по-трудно спира, да се пазят от пътя, да пресичат на определените места и дори да право на зебрата, нека да се оглеждат“, заключи експертът пред Bulgaria ON AIR.

dnes.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *