Гратисният период за зелени сертификати изтече, почват глобите

 Гратисният период за зелени сертификати изтече, почват глобите

Зелен сертификат

Гратисният период, който властите отпуснаха, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове, изтече.

Екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите и при липса на документ ще санкционират.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове.

Отделно заведенията и обектите на закрито също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

От днес всички граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от http://www.his.bg.

Здравните власти преди дни обявиха, че валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца. Такива сертификати могат да получат всички преболедували вируса, установено с PCR или антигенен тест, съобщават от здравното министерство.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *