ДЕКЛАРАЦИЯ на Кмета на община Велинград

 ДЕКЛАРАЦИЯ на  Кмета на община Велинград

Председателя на общинския съвет на община Велинград

Временно изпълняващия длъжността „управител” на ВКТВ ЕООД, гр. Велинград

Председателя на СХР  Велинград-Западни Родопи

 

Относно: постъпилата в публичното пространство информация за наличие на уран в питейната вода на град Велинград

 

По повод постъпилата в публичното пространство информация за наличие на уран в питейната вода на град Велинград и продължаващите изявления в тази връзка на д-р Фани Петрова – директор на РЗИ Пазарджик.

 

Ние, подписаните представители на общинската власт и ВиК оператора на Община Велинград, въз основа на цялата постъпила до момента информация за водоснабдяването на града

 

ЗАЯВЯВАМЕ

 

НЕ СЪЩЕСТВУВА НИКАКВА ОПАСНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО И ГОСТИТЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД !

 

 КАТЕГОРИЧНО ТВЪРДИМ:

 

  1. Изявленията на д-р Фани Петрова – директор на РЗИ Пазарджик представляват грубо изопачаване на фактите, с цел да прикрие собственото си бездействие и пасивността на представляваната от нея служба във връзка с обявяването на сроковете за резултатите от пробите на водата на територията на Община Велинград.

 

  1. Твърденията на директора на РЗИ Пазарджик нанасят големи щети върху образа на Велинград като най-известната СПА дестинация в България и на Балканския полуостров. Категорично протестираме срещу опита да се прикрие чиновническа некомпетентност и небрежност при изпълнение на служебните си задължения.

 

  1. Във водопроводната мрежа на град Велинград не постъпват никакви количества вода, в които да има открито замърсяване нито с уран нито с други вредни за здравето на населението вещества.
  2. Състоянието и химичния състав на подаваната към водопроводната мрежа на община Велинград вода се следи ежедневно.
  3. Ръководството на община Велинград и населението на общината от години водят борба за недопускане на добив на цветни метали в непосредствена близост до питейните водоизточници на града, поради опасност от непредвидими последствия за здравето на хората и природата на региона.

 

 

Призоваваме всички компетентни институции в Република България да упражнят правомощията си по закон и да не допуснат по-нататъшно замърсяване не само на водите на Велинград, като СПА столица на Балканите, но и водното богатство на цялата страна.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *