“Додж” от 1978 г. изгаси “пожар”

Само 99 са произшествията от началото на годината до 16 септември 2010, отчете шефът на противопожарната служба РСПАБ – Велинград гл. инсп. Методи Ушев. За щастие няма сериозни пожари, няма жертви и пострадали. Въпреки жежкото лято единственият голям горски пожар бе на 26 август, когато изгоря около декар горски насаждения в местността Чапова могила, но огънят бързо бе потушен благодарение и на доброто взаимодействие с ДДС “Алабак”.
В цифрата 99 са включени и лъжливите повиквания, които за съжаление продължават на телефоните на Пожарната дори и след въвеждането на единния номер 112.
Краткият отчет г-н Ушев направи в Седмицата за противопожарна безопасност. Най-атрактивната проява на огнеборците бе демонстрационно запалване и гасене на автомобил на 16 септември. На паркинга до сградата на Полицията пламна лек автомобил, а пред събралите се любопитни граждани пожарникарите показаха как се ликвидират последиците от пожара. На “местопроизшествието” с включена сирена пристигна “Додж” от 1978 г. – противопожарният камион е във Велинград след размяна срещу наш “ЗИЛ”, заминал за Стара Загора. Според мнението на пожарникарите, макар и по-стар, “Додж”-ът е по-добър за гасене на пожари в населени места.
След загасянето на автомобила огнеборците пристъпиха към втората част от демонстрационното занятие: с помощта на пневматични ножици освободиха вратите и капака на изгорялата кола, за да покажат как в случай на ПТП могат да бъдат спасени заклещени пътници.
От Пожарната напомнят на жителите на общините Велинград и Ракитово, че сега, докато времето е хубаво, е моментът да проверят и почистят комините си за предстоящия отоплителен сезон. В студените дни най-честата предпоставка за пожар са неремонтираните и непочистени комини, така че те трябва да се измажат, да се провери в близост да няма горими материали, да се почистят – така ще си помогнем и през зимата да няма пожари.
Темпо