Дългоочаквана „първа копка“ във Велинград за изграждане на две инсталации за преработка на отпадъци

 Дългоочаквана „първа копка“ във Велинград за изграждане на две инсталации за преработка на отпадъци

Кметовете на общините Велинград и Ракитово д-р Костадин Коев и Костадин Холянов днес заедно направиха „първата копка“ за стартиране изпълнението на дългоочаквания проект „Изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци от общини Велинград и Ракитово“  .

Събитието официално стартира с пресконференция в голяма зала на Общинска администрация. Зам.-кметът на община Велинград Светла Томова в качеството си на ръководител  представи проекта.

Кметът д-р Коев изрази радостта си и сподели, че е изключително удовлетворен, защото след  много работа за 4 години и половина днес стартира изпълнението на един много важен, знаков и дългоочакван от всички проект.

„Щастлив съм, че успяхме да стигнем до тук, защото  с изпълнението на този проект, ще бъдат защитени околната среда, въздуха и климата на града ни. Децата ни и идните поколения ще растат в една по-чиста околна среда. ”- добави още д-р Коев.

Кметът на съседната община Ракитово Костадин Холянов изказа огромната си благодарност към всички работили по проекта.

На събитието присъстваха и народните представители от 44-тото Народно събрание Димитър Гечев и Сергей Кичиков, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, кметът на община Велинград  д-р Костадин Коев, зам.-кметовете на община Велинград  Светла Томова, Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, кметът на община Ракитово Костадин Холянов,  зам.-кметовете на община Ракитово- Ангел Кожухаров, Кристина Овчарова, Цанко Молов, председателят и зам.-председателят на ОбС Ракитово Нина Димова и Момчил Арнаудов, общински съветници, представители на фирната-изпълнител на строително-монтажните работи и на фирмата, осъществяваща строителния надзор, екипът за управление на проекта, и представители на медиите.

Реализацията  цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

Общата стойност на Проекта е  9 673 936.00, от които  6 079 841.39   /85%/ предоставени от Европейски фонд за регионално развитие и  1 072 913.17   /15%/ от национално съфинансиране. Собственото финансиране, осигурено от общините Велинград и Ракитово, е 2 521 181.44 лв.

Срокът за изпълнение на договора е 35 месеца.

След отскужения от отец Иван и отец Станимир тържествен водосвет за здраве и благополучие, кметовете на общините Велинград и Ракитово д-р Коев и г-н Холянов направиха „първа копка“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *