Д-р Коев: „Тук съм, за да се чувства бизнеса добре и да работи!“

 Д-р Коев: „Тук съм, за да се чувства бизнеса добре и да работи!“

Поради създалото се напрежение, вследствие на проверките, извършвани от служители на НАП и представители на бизнеса в нашия град, по инициатива на кмета д-р Костадин Коев, днес се проведе среща с директора на ТД на НАП – Пловдив, г-н Венелин Найденов. На нея присъства и зам.-кмета по финансите на община Велинград г-н Атанас Палигоров.

След като благодари на г-н Найденов за незабавната реакция, д-р Коев каза: „Искам изключително ясно и категорично да заявя, че тиражираните слухове, които се разпространяват в публичното пространство, че проверките са целенасочени и се извършват избирателно, са абсолютно неверни и недопустими!

За трета поредна година в цялата страна през летния и зимен сезон се осъществяват кампанийни проверки в туристическите курорти по Закона за събиране на данъците и таксите.

Поради нагнетеното недоволство, лично се заех да се изчистят въпросите и да се решат проблемите и благодаря на г-н Найденов, че откликна незабавно на моята покана за среща, чиято цел е да се излезе от тази ситуация без конфронтация.

Благодаря на представителите на бизнеса, че се отзоваха на поканата и споделиха проблемите, които се надявам да бъдат решени с общи усилия.“

В препълнената зала представителите на местния бизнес изразиха острото си недоволство от предварителната мярка – запечатване на обектите, преди да бъде наложено наказанието.

Директора на ТД на НАП – Пловдив, каза, че идва с приятелски и човешки намерения и е откликнал на поканата на д-р Коев, за да се изяснят проблемите. Г-н Найденов не прие обвиненията, че във Велинград има най-много проверяващи. На Банско, Пампорово и Боровец са изпратени най-много служители на Приходната агенция.

Ябълката на раздора се оказа връзката със сървъра на НАП, като бяха представени касови книги с отчети, които не са постъпвали там от 15 януари 2018 г.

Опитите да бъде прехвърлена вината на фирмите, които поддържат касовите апарати, също не издържаха, след представяне на документ за изряден апарат, от който също не са постъпвали данни на сървъра на НАП.

Третият в пъзела бяха мобилните оператори, които осъществяват преноса на данни.

Жулиета Михайлова – началник-отдел „Оперативна дейност“, каза че задължение на собствениците на обекти и на сервизните фирми е да следят за връзката с НАП.

Кмета д-р Коев настоя да се изясни къде е проблема и какви ще са последствията за бизнеса.

„Виждам, че всички сте настроени срещу нас, но закона е такъв, какъвто е и трябва да се спазва от всички.“, каза шефа на НАП – Пловдив.

В крайна сметка се стигна да там, да бъде отправено юридическо предложение от страна на бизнеса, което директора на ТД на НАП – Пловдив, г-н Найденов да представи пред съответните органи, за да бъдат обсъдени евентуалните промени в съществуващата нормативна база и затварянето на обектите да става, след като е установено нарушение.

Припомняме, че срока за подмяна на фискалните устройства е до края на месец март и няма да бъде удължаван.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *