„Живот без рак“: На вегетарианците им растат черва

 „Живот без рак“: На вегетарианците им растат черва

Какво се случва в организма, когато спреш да ядеш месо, става ясно от изследване на балканския гущер. В момента той е точно на такъв стадий от еволюцията си. За много други животни този стадий е отминал и те имат месоядни предци, но вече са вегетарианци. Обожаваните мечки панда например някога са били стръвници, а сега нагъват бамбукова шума.

Преходът на зеления балкански гущер към растителна храна е уловен от зоолози начело с Костас Сагонас от университета в Атина. Те изследвали гущерите от континенталната част на Гърция и от два малки острова, писа сп. “Нейчър”.

Балканският гущер се храни с насекоми, но чат-пат яде и растения. Според д-р Сагонас заради оскъдицата на насекоми по островите гущерите там ядат повече растения от гущерите на полуострова. Той установил това, като измерил силата на захапката им.

Биолозите знаят, че животно, което се храни с растения, има по-силна челюст от месоядното, тъй като те се дъвчат по-трудно. Островният гущер се оказал с 18% по-яка захапка от полуостровния. Анализ на съдържимото в стомаха и на фекалиите показал, че островният гущер яде с 30% повече растения.

След тези открития д-р Сагонас проверил дали преходът към растителна храна води до изменения при островния гущер. Екипът му събрал 74 гущера – 37 от о. Андрос и о. Скирос и 37 от езерото Стимфалия и платото Кардица. След 5 дни глад на всеки гущер дали да изяде по един червей, снабден с маркер за проследяване. Измервали времето, за което маркерът пътува през храносмилателния тракт на гущерите. При островните гущери то било с 23% по-продължително, което ще рече, че техните черва са по-дълги.

За да се увери, че е така, д-р Сагонас решил да надникне в тях. Направил дисекции на 28 гущера – по 7 от всяко обиталище. Макар че те били с еднакви размери, органите им се различавали доста. Червата на островните гущери се оказали с една четвърт по-дълги. Техните стомаси имали и една камера в повече. Тази камера е нещо като апендикса при хората. Тя служи за място, където се събират симбиотични бактерии, помагащи да се смели растителната храна. Такава камера има и зелената игуана, която също е вегетарианец. Но тя никога не е била откривана в балкански гущер. 62% от островните гущери я имали, но само 19% от континенталните.

Заради недостига на насекоми по островите пред очите ни се извършва естествен подбор при гущерите и те минават на растителна храна, което променя анатомията им, смята д-р Сагонас.

 

24chasa.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *