Започва проектът за парковете: Зелената система на Велинград влиза в европейскит

С голяма доза оптимизъм бе заредена пресконференцията на 5 август, която общината организира за старта на големия проект за облагородяване на парковете. Участниците, които пряко отговарят и за различните дейности по проекта, бяха единодушни, че след една година ще има красноречив резултат: зелената система на Велинград ще отговаря на всички европейски норми.

Зам.-кметът Валентина Цветанова не скри удоволствието, че има честта да даде символичен старт на един от най-големите проекти на Община Велинград, възлизащ на 7 530 427 лева. Финализирането му ще спомогне “зеленото сърце” на СПА столицата на България и Велинград да бъде още по-красиво и привлекателно за туристите.
Георги Лилов, изпълнителен директор на спечелилото обществената поръчка сдружение “Еко Велинград”, гарантира, че след 1 година обликът на парковете ще бъде променен. Според арх. Детелина Тотева проектът е изготвен така, че да създаде ефективна европейска зелена система в курорта. Инж. Васил Ставрев от отговарящата за строителния надзор фирма “Агроводинвест” изрази надежда, че екипите са солидни, няма да има сериозни затруднения и на финала ще имаме паркове, които да галят окото и да привличат гости.
Проектът, чийто детайли неведнъж сме описвали, бе подробно представен от Радка Русева, директор “Европейски проекти и програми” в ОА. В бъдеще време той означава нови алеи, пътеки за колоездене и ролери, детски площадки, цветни градини, подмяна на парковото осветление в парковете на “Двореца”, “Клептуза”, “Вельова баня”, Централен градски парк, “Финансовото”, градинката срещу къщата на Н. Гяуров, зелената площ до “Еделвайс” и улиците “Д. Благоев”, “Братя Маврикови”, “Бачо Киро” и “Стефан Попов”. Това са общо 94 538 кв.м. паркови и зелени площи, които предстои да се благоустроят и 3 973 кв.м. тротоари, които ще се ремонтират и приспособят за хора с увреждания.
Крайният срок за приключване на проекта е октомври 2011 г. и ще съвпадне с предстоящата тогава кандидат-кметска надпревара.
Елена Баева