Звездни гълъби и смарагдови патици отглеждат в Ракитово

 Звездни гълъби и смарагдови патици отглеждат в Ракитово

В Ракитово любители на гълъбите отглеждат различни интересни и редки породи. Само в колекцията на д-р Ананов, който ръководи местното Сдружение на гълъбовъдите, има 30 различни породи гълъби.

Много от тях са декоративни и са внос от Полша, Австрия, Унгария, Германия. Такива са джимпел, датски фазанов гълъб, демеркеш, ориенталски дамаскин, немски изложбени гълъби, пощенски гълъби. Най-новото попълнение в колекцията е американската породата гълъби „Тексан“, която е една от най-известните отглеждани за месо в света. Една от редките немски породи, отглеждана тук,  е „Стар таубе“ – звезден гълъб.

Името е дошло от интересната окраска, която имат птиците – по крилете им, а нерядко и по цялото тяло сякаш е изсипан кош от звезди. Красивите птици се отглеждат от малко хора в страната. Друга интересна местна порода е „Пазарджишкият високолетящ гълъб“.

Това е порода, създадена в началото на миналия век в Пазарджик, чрез кръстосване на бели и черни гълъби, отличаващи се с продължителност на полета. Гълъбите летят на голяма височина с продължителност на полета 5-6 часа. При добре тренирани птици са получени резултати над 9-10 часа. Специфично е стоенето във въздуха, при което птиците са с разперени опашки, крилата също са разперени, но не се размахват постоянно, а само потрепват с върховете на маховите си пера.

Извън гълъбите в Ракитово са започнали отглеждането и на смарагдова патица, известна още като каюга, по името на езерото САЩ, където тази порода е доста популярна. Ценят се заради вкусното месо, а според д-р Ананов смарагдовите патици са чудесен домашен любимец, тъй като се привързват към мястото, което обитават и се поддават дори на дресура.

Патиците се отличават със своя черен клюн и черно оперение, които при ярка слънчева светлина добиват зелен смарагдово-метален отблясък.

nameridobroto.com

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *