Златко Златанов, хотелиер: Все повече чуждестранни туристи предпочитат нашите спа хотели

 Златко Златанов, хотелиер: Все повече чуждестранни туристи предпочитат нашите спа хотели

Все повече чуждестранни туристи предпочитат нашите спа хотели, както и условията за морски и планински туризъм у нас, особено след размириците в Турция и несигурността в туристическите бази там. Какви са предпочитанията на чужденците и по какъв начин трайно могат да бъдат привлечени в нашите курорти попитахме Златко Златанов, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград.

Фокус: Каква е равносметката на хотелиерите и ресторантьорите във Велинградско след изминалия пролетно-летен сезон?

Златко Златанов: Тази години ние намалихме с близо 40% пакетите за Великденските празници и голяма част от хората предпочетоха Велинград за празниците. Сред тях имаше и много чуждестранни туристи от Турция, Гърция, Македония и Сърбия. Разбира се, и български. Намалението е целенасочено, за да задържим тези хора, които се колебаят между Гърция и планинските спа курорти у нас.

Фокус: Турция и Гърция остават наша основна конкуренция по отношение на туризма за чуждестранните туристи. Има ли шанс те да се пренасочат към България?

Златко Златанов: .Факт е, че курортът Велинград постепенно се запълва като капацитет. Тенденцията през годините показва, че българите, а и голяма част от чуждите туристи, предпочитат морския туризъм през лятото и балнеоложкия през есента и зимата. Нашите хотели и туристически бази предлагат изключително аткрактивни условия, които не остават незабелязани от туристите.

Фокус: Наблюдава ли се навлизане на турски туристи в нашите планински курорти и по-специално във Велинград, който е и Спа столица на Балканите?

Златко Златанов: Към момента се радваме на малък процент турски туристи, които още проучват условията, които се предлагат в България. Правят се обаче много запитвания от турци, които искат да летуват при нас. Очакваме и да осъществим контакти с турски туроператори и туристически асоциации, които да рекламират нашите хотели. Засега най-постоянните и сигурни туристи са руснаците, които през годините се увеличават.

Фокус: По отношение на международните туристи от кои националности са най-често те?

Златко Златанов: На първо място това са българите, които целогодишно посещават планинските курорти и в частност хотелите във Велинград. На второ място са руснаците, които имат традиция да летуват при нас. След това следват сърби, македонци, гърци и турци.

Фокус: Кои от чуждестранните посетители имат най-добра туристическа култура – по отношение на използването на спа процедури и други предлагани атракции?

Златко Златанов: Отново на първо място са руснаците, които добре познават условията, които се предлагат в нашите хотели. Те избират и по-скъпите хотели и процедури. Засега като такива се очертават и турците, като едни от най-добрите туристи. Те са тихи, кротки, консумират скъпи храни и напитки и имат интерес към спа процедурите и балнеолечението като цяло.

Фокус: Във връзка с зачестилите терористични атаки и заплахи, какви мерки са предприети във Велинград за гарантиране сигурността на туристите?

Златко Златанов: Към момента България е сигурно и спокойно място за туристите. Единственото нещо, което е направено, са проведени оперативки с охранителните фирми в региона за готовността и мерките, които предлагат в случаи на кризисни ситуации. До момента не е имало сериозни инциденти с туристи във Велинград.

Агенция Фокус

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *