И във Велинград положителна проба за COVID-19

 И във Велинград положителна проба за COVID-19

Във Велинград е регистриран първият случай на заразен с КОВИД-19. Касае се за жена на 64 години, която е безсимптомна и е поставена под карантина. Взети са проби на лицата, контактни със заразената – те също са поставени под карантина. Пробата на жената е взета по протокол като са спазени всички мерки за безопасност при провеждане на тестове за Covid-19. Филтърният кабинет в МБАЛ-Велинград, както и всички прилежащи площи, се дезинфекцират като строго се спазват всички санитарно-хигиенни правила в условия на пандемия!

Областният управител Стефан Мирев проведе днес неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

По данни на РЗИ Пазарджик 18 са до момента потвърдени положителни проби на лица от област Пазарджик. От тях в община Пазарджик – 4, община Пещера – 10, община Брацигово – 1, община Септември – 1, община Панагюрище – 1, община Велинград – 1. Общият брой на изписаните пациенти е 7, на домашно лечение са 4, починалите пациенти са 2.

Към момента хоспитализираните лица са пет:

Трима от пациентите се лекуват в Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик – 1 на интензивно лечение, 1 в задоволително състояние и 1 в добро общо състояние. В Инфекциозното отделение на МБАЛ „проф. Д. Ранев“ гр. Пещера са настанени за лечение двама пациенти 1 в задоволително състояние и 1 в добро общо състояние. Общо четири са медицинските лица от област Пазарджик с положителни проби за COVID-19 – 2 медицински сестри, които са изписани след две отрицателни проби и една медицинска сестра и една санитарка, на които домашната изолация изтича на 24 .04.2020 г.

Днес са изпратени 13 нови проби за изследване за COVID-19 от МБАЛ Пазарджик, „СБАЛПФЗ Пазарджик“ и МБАЛ Велинград.

Броят на лицата под карантина в област Пазарджик към днешна дата е 754. Разпределението им по общини е както следва: Батак –15 бр., Белово – 19 бр., Брацигово – 19 бр., Велинград – 74 бр., Лесичово – 27 бр., Пазарджик – 332 бр., Панагюрище – 51 бр. , Пещера – 43 бр., а Ракитово – 20 бр., Септември – 135 бр., Стрелча – 8 бр., община Сърница –11 бр.

Средствата в размер на 1000 лв. на човек са разпределени на медицински специалисти в МБАЛ Пазарджик, ЦСМП Пазарджик и МБАЛ „проф. Димитър Ранев“ гр. Пещера.

Продължава разпределянето на лични предпазни средства от РЗИ към лечебните заведения в областта. Това са различни видове защитни маски, гащеризони, ръкавици, шлемове, калцуни, очила.

По данни на ОДМВР Пазарджик през почивните дни, на територията на областта са съставени общо 82 бр. актове за неносене на предпазни маски..

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *