Йордановден в община Ракитово на 6 януари

 Йордановден в община Ракитово на 6 януари
Студентът Атанас Гардански извади кръста в с. Дорково, ученикът Иван Кафеджиев – в гр. Ракитово, а в гр. Костандово – 27-годишният Мариел Калинчев
24-годишният Атанас Гардански, който е студент, беше щастливецът, успял да извади християнския кръст от водите на река Мътница в с. Дорково, община Ракитово. Преди ритуала от църквата “Св. Пророк Илия“ тръгна шествие, водено от отец Георги и сборна формация гайдари от Пещера и Пловдив.
В гр. Костандово за християнското разпятие се пребори 27-годишният Мариел Калинчев.
В гр. Ракитово за първи път проведоха ритуала по хвърлянето на християнския символ във водите на Стара река над родопското градче, след като в досегашни години младежите пробваха късмета си в шадравана пред сградата на Държавното горско стопанство. За да спазят традицията божието разпятие да се хвърля от свещеника в течащи води, тази година група ентусиасти от гр. Ракитово завириха приток на преминаващата през градчето Стара река и именно там се състоя ритуала под погледите на над стотина жители.
Късметлията, успял първи да стигне до кръста хвърлен във водата от отец Стоил, се казва Иван Кафеджиев, ученик в 8-ми клас (гр. Ракитово).
На ритуала по случай Богоявление в гр. Ракитово присъстваха председателят на Общински съвет – Ракитово Нина Димова и двама от заместник-кметовете на община Ракитово – Кристина Овчарова и Цанко Молов.
Пресцентър община Ракитово
6-01-2022

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *