Кметът на гр. Костандово спасява за трети път ранен щъркел

 Кметът на гр. Костандово спасява за трети път ранен щъркел
<Кмет спасява за трети път ранен щъркел>

Кметът на град Костандово, община Ракитово – Валентин Вигнев е спасил ранен щъркел, като това е третата му поред благородна постъпка за спасяване на защитената птица.

Младото щъркелче обитавало гнездо на ул.“Спартак“ в родопското градче.
„Получих сигнал в неделя, че нещо не е наред с пернатото и в понеделник отидох да видя. Птицата не можеше да лети, тъй като едното й крило беше неподвижно. Най-вероятно щъркелът се е опитал да лети, паднал е от гнездото и е наранил крилото си“, разказа кметът на Костандово.
Той се обадил на кмета на община Ракитово Костадин Холянов, който осигурил кола и ранената птица била транспортирана до Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в гр. Стара Загора, където специалисти ще й окажат медицинска помощ.
Според еколога на община Ракитово – Станимир Живков не за първи път се организира акция за спасяване на пострадал щъркел в района. В гр. Костандово е най-високата популация на белия щъркел и почти на всеки стълб има щъркелово гнездо. Така е, защото в околностите на градчето има много добре запазени влажни зони и добра екосистема, допълва екологът.

Пресцентър Община Ракитово

27-07-2021

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *