Кметът на Септември ощетил общината с 13 млн. лв.

 Кметът на Септември ощетил общината с 13 млн. лв.

Прокуратурата е образувала наказателно производство за две престъпления срещу Марин Рачев

Проверка на ДАНС е установила 13 милиона лева щети за община Септември при управлението на настоящия кмет от ГЕРБ Марин Рачев. Копие от преписката е получена и в инициативния комитет „Да спасим община Септември“, по чийто сигнал бе извършена проверката. Според председателя му Николай Баташки прокуратурата е образувала наказателно производство за две престъпления. Едното е за неизгодна сделка за купуване на земя от общината от втората братовчедка на жената на кмета на завишена цена над 110 пъти. Другото е за сключване на незаконни сделки по обществени поръчки.
Сигналът до главния прокурор бе подаден от комитета на 7 октомври. Той бе за закупени от общината през тази година 10 декара земя за построяването на завод за компостиране на отпадъци в землището на село Варвара на цена от над 147 000 лева. Година и половина по-рано за същия терен са били платени 1300 лева от фирма, управлявана от втора братовчедка на съпругата на Рачев. Така се оказва, че за по-малко от две години цената се е увеличила 110 пъти.
Вчера Окръжният съд в Пазарджик започна да гледа дело срещу кмета Рачев за укриване на данъци, образувано по обвинителен акт на Софийската градска прокуратура. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че като едноличен търговец е избегнал плащането на данъчни задължения в големи размери – 115 106 лева. По време на заседанието бяха изслушани служители на НАП и вещите лица, изготвили експертизи. Самият Рачев коментира, че прокуратурата има право да повдига обвинения, но съдът решава. Той посочи, че не е запознат с обвиненията за престъпление по служба и неизгодна сделка, но нямал притеснения.
ДУМА припомня, че през юли в Септември избухна обществено недоволство срещу гербаджията. Тогава хората заявиха, че Рачев води недалновидна за общината политика. През август пък над 500 граждани блокираха главния път Пазарджик-Велинград и настояха МВР да оповести дали кметът има криминално досие. От инициативния комитет още тогава заявиха, че има финансови злоупотреби с обществени поръчки и неправомерни харчове на публични пари. Оттам сигнализираха главната прокуратура, Сметната палата и ДАНС. Недоволните се оплакаха още и от липса на прозрачност при сметосъбирането, почистването на улици и тротоари и изграждането на детски площадки и поискаха пълна ревизия на общината.

duma.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *