Местната коалиция „Бъдеще за община Велинград” предлагат промяна в прага на образуване на политическа група в местния парламент в курорта

 Местната коалиция „Бъдеще за община Велинград” предлагат промяна в прага на образуване на политическа група в местния парламент в курорта

Според тях по този начин ще има по-голяма прозрачност и информираност на законодателния орган. Предложението предстои да бъде обсъдено.

В началото на новата година темата с политическите групи в местния парламент на Велинград отново е на дневен ред.

От Местна коалиция „Бъдеще за община Велинград” са внесли предложение за промяна в правилника на Общинския съвет. Съветниците от групата предлагат промяна в прага за образуване на политическа група в Общински съвет да бъде променен на двама съветника.

Пламен Мавров предлага няколко мотива. Първият от тях, е че по този начин правилникът на местния парламент възпрепятства участието на няколко политически сили в оперативното бюро, което е постоянен консултативен орган към Общински съвет.

Според „Бъдеще за община Велинград” по този начин е ограничено е и правото на съветниците от тези листи да изразяват свои становища, декларации, обръщения по време на заседанията на Общинския съвет.

Пламен Мавров и неговите колеги в местната коалиция са убедени, че ако бъдат направени промените в правилника на законодателния орган, те биха довели до по-голяма прозрачност и информираност при взимането на управленските решения.

Припомняме, че от началото на този мандат бе прието най-малко четирима общински съветници да могат да образуват представителна група в местния парламент. С така приетия правилник, обаче, пет политически партии и коалиции в местния парламент останаха без самостоятелни представителни групи.

Без собствени групи са тримата съветника от БСП, двама от Народен съюз, двама от Социалдемократическата партия и по толкова от коалициите “Заедно за Велинград” и “Патриоти”.

Към този момент представителни групи имат само партия ГЕРБ, която има 10 общински съветника и ДПС и “Бъдеще за община Велинград” с по четирима членове в местния парламент.

telekabeltv.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *