Младите тамбурджии във Велинград възродиха духа на традицията на финален концерт по проект „Тамбури дрънкат“

 Младите тамбурджии във Велинград възродиха духа на традицията на финален концерт по проект „Тамбури дрънкат“

Музикалната школа по тамбура, сформирана по проект „Тамбури дрънкат“, финансиран в рамките на най-голямата социално отговорна инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“, изнесе финален концерт в ОНЧ „Св.Св.Кирил и Методий“.

Изявата на най-напредналите ученици от школата доказа на местната публика, че след 10-годишно прекъсване, традицията за обучение и свирене на тамбура е възобновена.


Усилията на младежите, които през последните 9 месеца активно изучават ноти, песни и се упражняват инструментално, са наградени от признанието на преподавателите и бурните аплодисменти на родители и гости на концерта. Определени като пазители на родовата памет, те вече са новата тамбурашка група на Велинград.


Преподавателите д-р Петьо Кръстев и Иван Пещерски развиват в децата не само музикални умения, но и силна връзка с този традиционен за региона инструмент. По време на концерта символичната връзка между поколенията е осъществена на сцената с участието и на младежката фолклорна група „Чепинци“, която подкрепя изявата на младите музиканти. На тамбурашката група пригласят и певиците от народен хор към детския ансамбъл „Чепинче“.


Концертът на възпитаниците от школата е уважен от много гости, сред които представители на местната власт, читалищни дейци, общественици, приятели и близки на децата.

ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий 1905 “

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *