Млади дизайнери показаха 19 колекции на моден форум в Югозападния университет „Неофит Рилски”

 Млади дизайнери показаха 19 колекции на моден форум в Югозападния университет „Неофит Рилски”

За девета поредна година студенти от три университета показаха отличните си дизайнерски умения на ревю в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Модният форум бе част от традиционния национален студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Талантливите студенти от специалност „Мода” към ЮЗУ „Неофит Рилски” представиха колекциите „Луторки“, „Black andyellow”, „IMAGO“, „Paradisetenderness“, „Flight “, „PinkDesert ” и „Космически гласове“.

“Луторки“  е едно съвременно вдъхновение от българския фолклор, за целогодишния гардероб на модерната жена.  Автори на колекцията са Ирина Ваклинова, Вяра Маринова, Димитрина Николова, ЗвездимираДесподова, Татяна Донкова и Михаела Георгиева. Проектът е реализиран съвместно с ТПК „Нов Свят“ – Благоевград. “Black andyellow” е колекция вдъхновена от мрака и светлината. Съчетанието на цветове в дръзката комбинация на жълто и черно е предназначена за уверената и амбициозна жена. Дизайнер е Даница Стоянова. „Paradisetenderness“ е смела стъпка към модния подиум на дизайнерката Айше Чаушева. Тоалетите са отражение на мечтите надеждите и любовта. „IMAGO“ е последната фаза от развитието на насекомите, когато те се трансформират.  С колекцията Вяра Маринова, ЗвездимираДесподова, Димитрина Николова и Ирина Ваклинова пренесоха десетките гости на форума в най-богатата и разнообразна част от животинския свят. Авангардните форми и семпли силуети са съчетани в едно впечатляващо цяло.„Flight“ – копнеж, блян, мечта, една илюзия или реалност, съчинена от съзнание, което не спира да твори, да създава паралелен свят от мечти, отпиващи глътка живот още с първия трепет. Дизайнер на колекцията „Flight“ е Ива Пачева. Петте колекции са създадени под ръководството на Мария Онтева.

„Космически гласове“ е колекция с нестандартна визия и поглед в бъдещето. Айше Чаушева, Рая Георгиева, Десислава Стойнева и Елмира Занева имат за цел да провокират използването на материали вече излезли от употреба и да вдъхновят все повече хора да бъдат съпричастни и по-отговорни към природата и нейните ресурси. Ръководител на колекцията е Мария Блажева.

Колекцията„PinkDesert“ е вдъхновена от нежни отблясъци и романтични истории, преплетени от розови емоции и вдъхновяваща женственост. Дизайнери на тоалетите са Татяна Донкова, Боряна Тасева и Даяна Серафимова.

На модния подиум в Югозападния университет колекциите си показахаи студентите от Нов български университет и Националната художествена академия.

Специални гости на модното събитие бяха учениците от НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев и СОУ „Никола Карев“- Струмица, Македония. Те впечатлиха публиката с иновативни и близки до природата колекции.

Жури в съставдоц. д-р Здравка Лисийска, проф. д-р Емил Куков, Дора Момековаи доц. Елена Тодороваoцени високо постиженията на студентите от трите университета, които си разделиха трите първи и трите трети места.

Студентите от ЮЗУ „Неофит Рилски” спечелиха първо, второ и трето място с колекциите: „Космически гласове”, “PinkDesert” и „Flight”.

От представителите на Нов български университет първото място спечели колекцията на Глория Димитрова, а третото Николая Гюрова.

Михаела Славеева и Виктория Райкова спечелиха първото и третото място за Националната художествена академия.

С поощрителни награди от модното ревю си тръгнаха дизайнерите Айше Чаушева, Даница Стоянова, Айшен Мехмед, Юнвер Кьосе и Мария Кехлибарова.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *