Народно читалище“ Св.св.Кирил и Методий-1919 „ в Дорково чества 100-годишен юбилей

 Народно читалище“ Св.св.Кирил и Методий-1919 „ в Дорково чества 100-годишен юбилей

Отличиха с плакети читалищни дейци

Десетки жители и гости на село Дорково навръх Първа пролет-22 март се събраха в залата на Народно читалище „ Св.св.Кирил и Методий-1919“, за да отбележат 100-годишния юбилей на читалището. Сред гостите бяха народните представители от „БСП за България“ Надя Клисурска и Йордан Младенов, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, кметът на община Ракитово Костадин Холянов, председателят на Общински съвет-Ракитово Нина Димова, зам.-кметът на Ракитово Цанко Молов, кметовете на Дорково и Костандово Николай Ковачев и Валентин Вигнев, общински съветници, председателят на Асоциация „ Съвременни читалища“ Георги Петров и много други. Президентът на България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до читалището, в което благодари на читалищните дейци за това, че като днешни будители пазят българския дух. Поздравителен адрес бе получен и от Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, както и от много други институции в региона и страната. Тържеството започна с водосвет, извършен от отец Стоил, който пожела здраве и благоденствие.
Приветствия от сцената отправиха и народните представители Надя Клисурска и Йордан Младенов, областният управител Стефан Мирев, председателят на ОбС-Ракитово Нина Димова, кметът на село Дорково Николай Ковачев и др. Народно читалище „Св.св.Кирил и Методий-1919” има своя дял в строежа на българската словесност. Вече 100 години неотменно пази живи духа и традициите на читалищната идея – съхранява духовността, културата, опазва литературното богатство, заяви в приветствието си председателят на читалищното настоятелство Мария Узунова.
От името на Асоциация „ Съвременни читалища“ Народно читалище“ Св.св.Кирил и Методий-1919“ получи плакет и грамота, а от името на община Ракитово зам.-кметът Цанко Молов връчи плакети и грамоти на читалищни дейци, допринесли за развитието на читалището в Дорково през годините. Ръководството на читалището удостои с почетни грамоти за изключителен принос и всеотдайност в културната и читалищна дейност самодейците от Ансамбъл „Овчарска песен”,самодейците от армънската група „Фънтъна” , които отбелязаха 20 години от създаването на групата,Танцова формация „Цепина” и читалищни дейци. Посмъртно бяха наградени Васил Кривошийски, Щерю Дузов, Ангел Попов, Ангелина Караджова. В празничния концерт участие взеха Армънската група“ Фантъна“ с ръководител Георги Гушев, Танцова формация“ Цепина“ с ръководител Росица Стоицова, възпитаниците на Целодневна детска градина „ Трети март“, учениците от ОУ“Хр.Ботев“ в селото, ансамбъл“ Овчарска песен“ с ръководител Велислава Котулова, както и гостуващи формации, които заредиха с много настроение и приятни преживявания дошлите да отбележат вековния юбилей на читалището.Честванията започнаха на 21 март, когато в парка пред читалището бе засадено дърво, бе прожектиран филм за читалищната дейност – „Благословен век“ на „ Деймос ТВ“-Ракитово. Читалищното настоятелство изказа благодарност на екипа: режисьор Иванка Ачева, продуцент Георги Захариев, Петър Арнаудов и Тодор Самунев. Първата вечер в празничната програма участва групата от Сдружение „ Бащино огнище“ от град Стрелча. Вълнуваща изненада за жителите и гостите на Дорково предизвика музикалният поздрав, отправен от гайдарите от 101 каба гайди със солист Златина Узунова.

Снимки Цанко Келчев и Мартина Симидарева

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *