На 25 януари се чества денят на Св. Григорий Богослов – имен ден на всички с името Григор, Григорий, Гриша

 На 25 януари се чества денят на Св. Григорий Богослов – имен ден на всички с името Григор, Григорий, Гриша

На 25 януари (по нов стил) се чества денят на Св. Григорий Богослов и в календарите е отбелязан като имен ден на всички носещи името Григор, Григорий, Гриша.
За хората, които се интересуват от значението и превода на имената Григор – означава бодърстващ.

Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, затова можем да го открием в литературата и като Назианзки, бил е и 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски. На времето са имали обичай, посочвайки областта или града, в който се е родила или живяла дадена личност по тях да я определят и идентифицират.

За нашите именници, освен, че св. Григорий е бил изключително богоотдаден и праведен човек, което се подразбира щом е бил обявен за светец, мисля, че ще е любопитно да научат, че той е бил и един човек с много задълбочени интереси в областта на науката. Въпреки че по образеца на житията го описват като вглъбен в себе си и богосъзерцателен, той е бил освен това и талантлив поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове.
За да канонизират някого, той е трябвало да отговаря на определени условия, част, от които са включвали праведен живот и милосърдие към бедните. А св. Григорий Богослов се е отнасял много състрадателно към бедните и се е старал всячески да облекчи страданията им.

Към днешна дата е интересно и отношението му към природните бедствия. Той винаги е приканвал и властимащи, и народ, да се покаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: (Пс. 52:4) “Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един”, именно това е основната причина според него, за бедствията… и авариите – ако може да си позволим да осъвременим.

И за да не останат ощастливени само Григориевците, занимаващи се с наука или изкуство, ще спомена и още нещо любопитно в чест за именниците банкери, а именно, че на 25 януари 1879 г. е основана Българската народна банка.
Така че, както виждате, всеки с името Григор или не има какво да празнува в този ден и най-малкото върху какво да се замисли, пише За жената.

petel.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *