На 6ти май заедно с теснолинейката

 На 6ти май заедно с теснолинейката

Приятели, до няколко седмици звукът „р” ще се отдаде на заслужена почивка след 8 месеца дъждове, снегове, ветрове и студ, за да отстъпи на красивата и чакана пролет. Съвсем скоро планината ще се покрие с новия си гъст зелен килим, а още в първите дни на месец май българите във всички краища на света ще отбележат големия празник Гергьовден. Има обаче едно благословено кътче българска земя между Родопа и Рила, край красивата Места, където освен Гергьовден, местните хора честват и своя личен градски празник с големи тържества по стара традиция. Това е Якоруда.

Повечето от Вас – нашите приятели, навярно вече знаят, че Якоруда е специално място и ние се стремим да го показваме на всички Вас, като организираме множество пътувания до там през цялата година. В Якоруда живеят много и различни хора, приятели на теснолинейката. Ако Велинград, Банско и Добринище имат своята туристическа слава, то Якоруда не е по-малко богата, но има нужда от нашата и Вашата подкрепа. Пламенно те пазят традициите си и ги предават на младите поколения. Гостоприемни, добродушни, будни и граждански активни са якорудчаните – тези хора, които с трепет ни очакват да пристигнем с Малкото влакче всеки път.

Днес имаме удоволствието да Ви поканим за четвърти пореден път на традиционното празнично пътуване с теснолинейката до Якоруда по случай Гергьовден и празника на града. Тръгваме от гара Септември (на линията София-Пловдив) в 08:46 ч. и пристигаме малко преди 12 на обяд, след което се отправяме към Джерджевденските ливади, където якорудчани честват 6-ти май. Сред полите на Рила, на двата бряга на малката река Якорущица, където в миналото била Якоруда, местните родове се събират край параклиса „Св. Георги”, построен върху основите на един от най-старите християнски храмове по нашите земи. Черквата дава курбан за здраве на всички присъстващи, местните си правят шатри, а за Вас – гостите от влакчето, има място на ливадите да постелите одеяло и да се наслаждавате на красивата природа. В случай че вали никой няма да остане под дъжда, освен ако сам не го иска, защото местните винаги пазят допълнителни места под сушината си. Освен това, съвсем скоро врати отваря новият ресторант „Якорущица“, разположен на ливадите край черквата и реката. Който иска топла храна, може да седне и на панорамата тераса на ресторанта, както и в помещението, в случай че е хладно. На ливадите ще има музика – любими български народни песни, за да заиграем заедно голямо хоро! Ако все пак предпочитате почивка тип „пикник“, вземете си нещо за хапване, одеяло и добро настроение и нека заедно да напълним теснолинейката за пореден път, за да заявим подкрепата си за нея и да си подарим един незабравим ден сред планината! Влакът за връщане е в 15:50 ч. и пристига в Септември в 19:21 ч. И сутринта, и вечерта от гарите София, Пазарджик и Пловдив има удобни влакове до/от Септември за връзка с влак „Родопи” по теснолинейката.

Във връзка с мероприятието нашите партньори и приятели от държавния железопътен превозвач БДЖ ще осигурят допълнителни вагони за 6-ти май.

Информираме Ви, че основната програма за честването на Гергьовден започва в Якоруда още вечерта на 5-ти май с голям фолклорен концерт на градския площад и с ритуала „Топене на белези”, възроден отпреди 4 години. В случай, че желаете да станете част от това грандиозно тържество – може да пътувате на 5-ти, но за съжаление в Якоруда няма много възможности за преспиване и скромната леглова база вече е заета за тези дни.

Очакваме Ви!
Повече информация можете да получите на телефон 0892288220, чрез лично съобщение в страницата ни Родопската теснолинейка или в коментарите на събитието.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *