Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите да изберат кои интереси ще защитят – на 30 банки или на 6,5 млн. граждани

 Омбудсманът Мая Манолова: Депутатите да изберат кои интереси ще защитят – на 30 банки или на 6,5 млн. граждани

Казусът с  небостъргача „Златен век“ не е политически, свързан е със законността и правилата

 

„Както обещах внесох промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които да променят баланса на интересите и правомощията, правото на защита между икономически силните и между гражданите“. Това каза омбудсманът Мая Манолова при участието си в сутрешния блок по Българската национална телевизия.

Тя бе категорична, че в момента законодателството в съдебната фаза е изцяло в интерес на монополните дружества, топлофикации, мобилни оператори и банки. Затова, с инициираните от нея промени се цели преди съдът да се произнесе и да издаде съответните заповеди за изпълнение по искане на монополист или на банка, да му бъдат предоставени всички договори и анекси, общи условия, между монополиста и гражданина, за да може да направи служебна проверки. Предложените текстове предвиждат това да става включително и в случаите, в които гражданинът не е възразил срещу неравноправна клауза – съдът да може да я обяви за нищожна.

Манолова посочи, че сега само по извлечения на сметки длъжникът бива съден и започва разпродажба на неговото имущество. 

Тя подчерта, че внася за четвърти път тези предложения, но този път на нейна страна и на страната на гражданите вече е и Европейската комисия, която предупреди България, че ако не промени своето законодателство и не защити гражданите срещу банките и монополите, ще търпи санкции.

„Изключително съм притеснена, че освен предложенията, които внесох, които изработихме, заедно с граждани, с адвокати,  магистрати, с експерти, са внесени и други предложения, както се твърди, изготвени от Министерството на правосъдието, които на практика ще обезсмислят това законодателно усилие, които отново ще оставят и ножа, и хляба у банките, които ще имитират промяна, които ще излъжат хората и които в крайна сметка ще доведат до последващи санкции от ЕК, вече имуществени“, отбеляза омбудсманът.

Тя подчерта, че в момента в ръцете на народните представители е да защитят гражданите и че те трябва да избират за кого да работят, дали за 30 банки и за монополистите, или за 6,5 милиона български граждани.

„И този път предупреждавам, че няма да оставя да се опитат да си измият ръцете с мен“, отсече Манолова.

В студиото на БНТ омбудсманът коментира и казусът със строежа на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“. 

Тя уточни, че в институцията са постъпили множество жалби срещу свръхзастрояване, строителство в зелени площи, изграждане на небостъргачи, а специално за случая „Златен век“ – институцията е работила повече от една година. 

„Това е разговор, който не е политически, а свързан със законността и правилата. Всякакви опити на политици, защитавайки себе си, да се опитат да окалят няколко институции, че не са си свършили работата, са некоректни. Това не е държавнически подход. Опитвайки се да спасиш и да защитиш себе си, да нападнеш институции, които си вършат работата. Ако г-н Цветанов се интересуваше какво институцията на омбудсмана е направила по „Златен век“, можеше да попита. Като народен представител и председател на ПГ ГЕРБ имаше достатъчно механизми да разбере”, каза Манолова.

Омбудсманът подчерта, че първата институция, която е реагирала по отношение на строежа „Златен век“, е именно тази на омбудсмана – през 2017 г., когато граждани сигнализират да се предизвикат проверки по законността на строителните разрешения и книжа и за съответствие между изграждането на небостъргача и устройствените планове на София.

„Предизвикахме проверка в ДНСК, обърнахме се към кмета на София, към кмета на кв. „Лозенец“ – кметовете на София и „Лозенец“. Те не отговарят извършили ли са проверки, но ДНСК подробно отговаря за наличната документация, за извършената проверка, която ние сме предоставили на инициативния комитет. ДНСК твърдят, че документите са законни и в съответствие с българското законодателство“, обобщи Манолова.

Тя допълни, че по жалба на граждани институцията е предизвикала и втора проверка във връзка с писмо на зам.-министър на регионалното министерство, в което „той се опитва да тълкува и пренаписва закона“, както и във връзка с нарушения на екологични норми.

„Тогава единственият орган, който ни отговаря,  е Министерството на околната среда и водите, като казва, че няма необходимост от провеждането на оценка за въздействието върху околната среда. През тази седмица ще имам срещи и с инициативния комитет от „Лозенец“, и с инициативния комитет „Стрелбище“. Аз и моите експерти сме в непрекъсната връзка с гражданите и подкрепяме тяхната битка за законност, за правила и за възможност да реализират гражданското си право да живеят в чиста и благоприятна околна среда“, завърши Манолова.

 

Видео от участието тук: http://news.bnt.bg/bg/a/maya-manolova-zhalbite-sreshchu-monopolisti-sa-nay-chestite-oplakvaniya-ot-grazhdani

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *