Официално: Блокадата се вдигна, преди да се спусне…

 Официално: Блокадата се вдигна, преди да се спусне…
Московски обяви, че превозвачите ще направят компромис.
Блокада на границата с Гърция за Великден няма да има. Това бе обявено официално след среща на превозвачите и туроператорите с премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски в Министерски съвет.

„Блокада на границата няма да има, но за последен път се прави този компромис от страна на превозвачите“, каза Московски след разговорите. Той им благодари от името на премиера. Очаква се превозвачите да обяснят компромиса си в специална декларация.

Московски издаде, че тя ще съдържа предупреждение към Гърция, ако от сега нататък се допусне блокиране на границата, абсолютно целият бизнес и всички български браншове ще отвърнат с реципрочни блокади.

Миналата седмица превозвачите решиха да блокират границата с Гърция за Великденските празници и Гергьовден, за да си върнат за загубите, които понесоха от едномесечната блокада на гръцките фермери през зимата.

Намерението им обаче предизвика протест сред туроператорите. Те предупредиха, че ще загубят милиони левове от блокадата. Собственици на малки хотели в Гърция също изразиха притеснение, че ще претърпят загуби.

Премиерът Бойко Борисов също се намеси задочно в спора. Миналата седмица той застана зад превозвачите, но ги призова да отговорят по европейски на гръцката гавра.

Днес и председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски обясни, че при следващо незаконно блокиране на българо-гръцката граница ще има сериозен отпор.

„След тежки преговори, защото повече от 50 минути разговаряхме в присъствието на премиера и на нашия министър на транспорта, стигнахме до едно компромисно решение. Като направихме този компромис не значи, че се обезличава нашата идея“, заяви Столарски. Той призова и други браншове да ги подкрепят.

dnes.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *