ПЕТ ПИСМЕНИ РАБОТИ СА АНУЛИРАНИ НА ВТОРАТА МАТУРА

 ПЕТ ПИСМЕНИ РАБОТИ СА АНУЛИРАНИ НА ВТОРАТА МАТУРА

Пет писмени работи са анулирани на държавния зрелостен изпит по предмет по избор днес. Това е десет пъти по-малко от миналата година, когато бяха анулирани 51 изпитни работи.

Изпитите на двама зрелостници са били прекратени заради опити за преписване с класически „пищови“, а на останалите – заради наличие на втори телефон. Двама абитуриенти са приключили преждевременно матурата си по география, други двама по биология, а един – по математика. Два от опитите за преписване с втори телефон са в София – в Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и в Националната търговско-банкова гимназия. Третият случай е от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич. Абитуриент, който полагал изпита си по биология в СУ „Христо Смирненски“ в Койнаре, област Плевен,  опитал да смени плика с писмената си работа с друг ученик от същата зала.

Заявления за явяване на втората матура по предмет по избор подадоха 53 679 зрелостници. От тях бяха допуснати 44 305, а се явиха 42 184. За втора поредна година най-масовият изпит беше по биология и здравно образование. В него участваха 12 548 души. На второ място е изпитът по английски език. Положиха го 11 460 абитуриенти. 18 зрелостници се явиха на изпит в българските училища зад граница. Най-много – шестима, държаха биология и здравно образование, а други петима – английски език.

В третия модул по английски език младежите можеха да избират между две теми за есе – „Това беше най-важният ден в моя живот“ и „За какво е училището?“. Темата по история беше „Как хан Крум и хан Омуртаг постигат териториално разширяване и утвърждаване на българската държава в Югоизточна Европа?“, а по география зрелостниците трябваше да покажат знанията си за „География на туризма в България“.

 

На днешното национално външно оценяване (НВО) след седми клас по математика се явиха 53 655 ученици. От тях 39 681 са писали по втория модул. Анулирани са две писмени работи, а миналата година само една.

 

 

Пресцентър на МОН

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *