Ползотворна среща на д-р Коев с видепрезидента на ESPA Сийка Кацарова

 Ползотворна среща на д-р Коев с видепрезидента на ESPA Сийка Кацарова

Кметът на Община Велинград д-р Костадин

Коев се срещна с вицепрезидента на Европейската СПА асоциация (ESPA) и председател на Българският съюз по балнеология и СПА /БСБСПА/ г- жа Сийка Кацарова. Обсъдени бяха възможностите за сертифициране на Велинград като туристическа дестинация за здравен туризъм. „Голямото разнообразие от лечебни термални води, красива природа и отлични възможности за балнеолечение нареждат Велинград на едно от първите места в страната“ , каза г-жа Кацарова и допълни, че Велинград има уникалната възможност да стане първата сертифицирана дестинация за здравен туризъм на Балканите.

Обсъдени бяха конкретни стъпки в тази посока, които предвиждат по-добро планиране, изграждане на пешеходни зони, зони без транспорт в унисон със „зелената“ вълна, която върви в Европа. „Бъдещето на Велинград е свързано с туризма и всички планове за неговото развитие включват устойчиви мерки и идеи в тази посока.“, каза д-р Костадин Коев и допълни:“Това, което се изисква от местната власт ще бъде свършено, останалото е в ръцете на туристическия бранш.“
По част от изискванията вече са работи и са заложени в устройствения план на Велинград.
Директорът на ПГИТ „Ал. Константинов“ г-жа Любка Байлова сподели, че с подкрепата на общината и БСБСПА, вече е дадена заявка в РИО на МОН за разкриване на нова специалност в гимназията – „Изпълнител на термални процедури“ с немски език.


През септември Велинград ще бъде домакин на Седмия конгрес на БСБСПА и подготовката за него започва. Това е доказателство за все по-активната дейност на ръководството на общината и „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ за превръщането на Велинград в балнеоложки център на европейско ниво. На срещата присъстваха представители на Общинска администрация, на Общински съвет, на Съвета по туризъм и на туристическия бранш.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *