Поредно натоварено денонощие за пожарникарите от региона

 Поредно натоварено денонощие за пожарникарите от региона

Както вече съобщихме вчера около 14.40ч. беше получен сигнал за пожар в иглолистна гора в землището на велинградския квартал „Анезица“. На мястото на пожара са дислоцирани 2 пожарни автомобила, микробус  и 17 служители от  РСПБЗН-Велинград, 20 лесничеи от ДГС-Чепино и ДГС-Алабак, 20 доброволци от Клуб Офроуд – Велинград. Късно снощи пожарът е локализиран на площ 75 дка (35 дка гора – 15 дка иглолистна и 20 дка смесена) и 35 дка сухи треви.

Вчера по обед в РСПБЗН-Белово е получен сигнал за възникнал пожар в стопанска постройка и сухи треви в землището на беловското село Мененкьово. В ликвидирането на произшествието са участвали дежурните смени огнеборци с три противопожарни автомобила и един джип, доброволци от доброволното формирование в Белово и граждани. Огънят е изгасен около 20.00ч. благодарение на задружните усилия на всички екипи на терен. Стихията е унищожила стопанската постройка и се е разпростряла на близо 100 декара сухи треви и храсти. Спасени са няколко къщи, трактор и намиращ се наблизо сеновал. Служители от РУ-Септември са извършили оглед на мястото съвместно с пожарникарите. Установено е , че инцидентът е възникнал в резултат на небрежност от страна на 67-годишния жител на селото Г.Я. Той започнал да вари буркани, а от там огънят се разпрострял в сухи треви и в съседния имот. По случая е образувано полицейско производство.

Въпреки многократните ни призиви продължава нехайното и безотговорно отношение на собствениците на имоти по отношение на нерегламентираното запалване на сухи треви и отпадъци. Овен описаните случаи през изминалото денонощие само пожарите от този вид са наложили намесата на огнеборците в още 9 случая, като са изгорели над 150 декара площи. При установяване на нарушители ще се налагат административни санкции, а при нанесени щети в горския , полския фонд или в частна собственост ще се образуват досъдебни производства, които незабавно ще бъдат докладвани на дежурен прокурор.

 

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *