Почвата в зелените площи се обогатява с първия компост, произведен от Инсталацията за компостиране

 Почвата в зелените площи се обогатява с първия компост, произведен от Инсталацията за компостиране
Миналата година в местността „Благовото” беше открита „Инсталация за компостиране на зелени отпадъци”, която обслужва общините Велинград и Ракитово. Компостирането на растителните отпадъци е в синхрон с приетите принципи за управление на отпадъците, към което се стреми и община Велинград. След преработването на разделно събраните биоразградими, зелени отпадъци вече има произведен висококачествен компост, който е естествен обогатител на почвата, задържа влагата и подпомага по-лесното и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията. В природата естественото компостиране протича за близо 10 години, а в инсталацията за биологично третиране процесът се свежда до 2 месеца и половина.
Готовият компост вече се използва за зелените паркови площи на територията на Община Велинград. Така от една страна ще бъде подобрена структурата на почвата чрез осигуряването на основни микро и макроелементи, а от друга – ще бъде предотвратена почвената ерозия.
Препоръчително е събраните от частни дворове и градини – листа, треви, клони, храсти, стебла от растения да не бъдат смесвани с общия отпадък при изхвърлянето им.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *