Прекратиха правомощията на кмета на общ. Ракитово

 Прекратиха правомощията на кмета на общ. Ракитово

Общинската избирателна комисия в гр. Ракитово прекрати правомощията на кмета Костадин Холянов.

Това се е случило с 9 гласа “ЗА” и 1 “Въздържал се”.

Членовете на комисията нямаха повод за дебат, тъй като ВАС потвърди конфликт на интереси.
Първото заседание на ОИК се провали поради липса на кворум. При второто обаче кворум имаше и мандата на Холянов бе прекратен предсрочно.

В края на месеца Общинският съвет се очаква да избере временно изпълняващ длъжността кмет до провеждане на нови избори.

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово, за мандати 2015 – 2019 г. и 2019 – 2023 г. Производството бе образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите бяха изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво.

В хода на проверката бе установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.

КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което са му наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син Щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.

20-11-2021

снимки: интернет

kmeta.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *