Приеха план-приема за учебната 2018-2019 година в област Пазарджик

 Приеха план-приема за учебната 2018-2019 година в област Пазарджик

Под председателството на зам. областния управител Петър Белчев днес се проведе заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, на което беше обсъден и съгласуван проектът за държавен план прием по професии и специалности за учебната 2018/2019г. в област Пазарджик. На заседанието присъстваха представители на: РУО Пазарджик, Бюра по труда, Инспекция по труда, общински администрации, работодателски организации, синдикати, Регионална служба по заетостта – Пловдив.

За учебна 2018/2019 год., държавен план-прием в профилирани и професионални паралелки ще бъде обявен в 41 училища на територията на областта.

Профилирано обучение ще предложат 18 средни училища, в т.ч. и трите профилирани гимназии в град Пазарджик. Ще се реализира обучение по 9 профила, като най- голям е броят на паралелките с профил „Чужди езици” – 9, следван от профил „Природни науки”– 6 паралелки, „Софтуерни и хардуерни науки”,„Предприемачество”, „Хуманитарни науки” – по 5 паралелки, „Математически” – 3 и по 2 паралелки в профилите „Икономическо развитие”, „Музика” и „ Изобразително изкуство”.

Професионално образование и обучение ще се реализира в 25 училища, от които 16 професионални гимназии, сред които, обявената за училище с национално значение Национална професионална гимназия по горско стопанства „Хр. Ботев“ – гр. Велинград и трите иновативни ПГИМ, ПГМЕТ и ПГХХТ – гр. Пазарджик. Предложения за прием в професионални паралелки има и от 5 средни училища: СУ „Ал. Иванов-Чапай“ – гр. Белово; СУ „М. Драгинов“- с. Драгиново, общ. Велинград; СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Ракитово; СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Стрелча и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Сърница;  2 профилирани гимназии: ПМГ „К. Величков“ и ПГ „Ив. Аксаков“ – гр. Пазарджик и 2 обединени училища: ОУ „Хр. Ботев“ – с. Калугерово, общ. Лесичово и ОУ „Хр. Ботев“ с. Семчиново, общ. Септември.

За настоящата учебна година броят на учениците, завършващи седми клас ( основно образование) в дванадесетте общини на областта  е  общо 2493. Те ще трябва да кандидатстват за прием в 38 профилирани и 66 професионални паралелки.

Професионалното образование и обучение е застъпено по професии и специалности от повече от 20 професионални направления, като 50 паралелки са с придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация,  13 паралелки – ІІ степен  и 3 паралелки – с придобиване на І степен на професионална квалификация ( в двете обединени училища в с. Калугерово и с. Семчиново и ПГСС „Царица Йоанна” – Пазарджик.)

За учебната 2018/2019 г. ще се предложи обучение по 8 нови за отделните училища професии и специалности, като по три от тях – „Монтьор по автоматизация“(ПГПТ – Пазарджик),  „Съдебен служител“(ПГИМ – Пазарджик) и „Аниматор в туризма“ (ПГ „Аксаков” – Пазарджик) до момента в региона не се е реализирало професионално обучение. В две средни училища- СУ „Ал. Иванов- Чапай” гр. Белово и СУ „Св. Кл. Охридски” – гр. Ракитово за следващата учебна година е заявен план-прием само за професионално обучение по нови за училищата професии, съответно „Системен програмист”(СУ – гр. Белово), „Монтьор на транспортна техника” и „Фризьор”( СУ – гр. Ракитово).

Всички предложения на директорите за прием по нови професии са подкрепени от местния бизнес, като са постигнати договорености за провеждане на практиките в реална работна среда и модернизация на наличната база и техника за нуждите на обучението по съответната професия и специалност.

В предложението на РУО-Пазарджик за прием по професии и специалности са включени и паралелки – дуално обучение, към които се наблюдава засилване на интереса от страна на учениците и техните родители. За цялата област, прием в тази нова форма на обучение ще има в три професионални гимназии:

  1. ПГИТМТ – гр. Панагюрище по професиите: Минен техник/Минна електромеханика; Техник на прецизна техника/Лазерна и оптична техника; Хотелиер/Организация на хотелиерството; Мехатроника/Мехатроника; Машинен техник/ Машини и системи с ЦПУ;
  2. ПГХХТ – гр. Пазарджик по професията Химик-технолог, специалности Технология на целулозата, хартията и опаковките и  Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти;
  3. ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ – гр. Пещера по професиите: Биотехнолог/ Технология в биопризводствата и Химик-оператор/Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти.

Всички паралелки за обучение чрез работа са заявени от страна на регионалния бизнес в лицето на „Оптикоелектрон груп” АД – гр. Панагюрище, „Биовет” АД – Пещера, „Ди Ес Смит България” АД, „Монди Стамболийски” ЕАД, Камарата на целулозно-хартиената промишленост.

За учебната 2018/2019 година е заявен прием и в 6 паралелки задочна форма в ПГГСД „Ст. Божков“ – гр. Батак, ПГД „ Ив. Вазов“ – гр. Велинград, ПГСС „Царица Йоанна“ – гр. Пазарджик, ПГХХТ- гр. Пазарджик и ПГМЗС – гр. Септември, както и 1 паралелка вечерна форма на обучение  в ПГЛПМ „В. Левски“ – гр. Пещера.

Предложението на РУО-Пазарджик за държавен план-прием по професии е съобразено със ЗПОО и ЗПУО. Взет е под внимание броят, завършващи VІІ клас по населени места и общини и е анализирано изпълнението на приема за предходните три години. При изготвянето му са отчетени стратегиите, прогнозите и плановете на общините  от област Пазарджик, след проведени срещи на началника на РУО  с браншови организации, с бизнеса, с кметове и общински  администрации. Съобразено е с писмо от МОН с посочени професии и специалности, по  които има най-голям недостиг на кадри в  страната. Предложеният държавен план-прием по професии отговаря на постъпилите заявки от работодателите и техните представителни организации за обучение по определени професии и специалности.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *