Първи учебен звънец за 459 първолаци

За общо 459 деца в община Велинград 15 септември 2010 година ще бъде първият учебен ден. На училище във Велинград тръгват 239 първолаци, а в селищата от общината – 220.
Новата учебна година идва и с нововъведение: въвеждането на целодневно обучение в първи клас.
С постановление на Министерския съвет за всеки ученик в първи клас се отпускат допълнително по 427 лева за бюджетната година. С тези пари училищата трябва да организират храненето, следобедната почивка и занималня за първокласници. С дадените от държавата пари трябва да се поевтини обедното хранене, но на места може да се наложи родителите да доплащат.
Не всички училища в община Велинград имат готовност от началото на учебната година да започнат с целодневно обучение. Новата форма се въвежда на 100% във всички села, Драгиново и Сърница – там училищата имат подходящи помещения за почивка и хранене. Във Велинград целодневно обучение ще има в по две паралелки в ОУ “Христо Ботев” и ОУ “Неофит Рилски” и в една в СОУ “Васил Левски”. Засега няма да въвеждат целодневна форма СОУ “Св.св. Кирил и Методий” и ОУ “Георги Бенковски”.
На 10 септември нашият град бе домакин на годишното областно съвещание на директорите на учебни заведения от Пазарджишка област. В “Камена” шефовете на училища и ръководството на Регионалния инспекторат по образование обсъдиха готовността за началото на учебната година заедно с представители на КАТ и служба “Пожарна безопасност и спасяване”.
Към пожеланията за успех през новата учебна година “Темпо” прибавя и своя подарък за учениците – учебни програми, които ще намерите в този и следващия тираж на вестника.
Темпо