Разликата между ИТН и ГЕРБ-СДС е под шест хиляди гласа

 Разликата между ИТН и ГЕРБ-СДС е под шест хиляди гласа

Все още няма окончателни резултати от Централната избирателна комисия за провелите се вчера парламентарни избори. При обработени близо 99% от протоколите „Има такъв народ“ води с 23,91%. Коалицията ГЕРБ-СДС е на второ място с 23,69%. Разликата между първия и втория е под шест хиляди гласа.

Слави Трифонов обяви, че няма да прави коалиция. Лидерът на ИТН обяви проекто-кабинет с премиер Николай Василе

17 министри влизат в екипа на Василев, като се оказва че няма министър на околната среда и водите, както и министър който да отговаря за еврофондовете.

Математическият сбор от депутатите на ИТН и на тези от останалите партии от протестите – не дават нужните 121 гласа, за да се формира кабинет на мнозинството, коментира Трифонов, но добави, че коалирането е натоварено с негативи:

„Думата коалиция се превърна в мръсна дума и то с пълно основание. Нагледахме се на подкрепа срещу постове, на подкрепа след задкулисни договорки – в нечий зайчарник или сарай, на златни пръсти, на исторически компромиси. „Има такъв народ“ няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност“.

Предложените на ИТН за кабинет

Няма правителства на малцинството или пък на мнозинството, добави Трифонов: „Всички правителства са на България. ИТН ще вземе мандат и ще представи на парламента свой състав и структура. Правителството е представено – от експерти, всеки в своята област и то ще има конкретни задачи пред себе си, с възможно най-кратък срок за изпълнение“.

Слави Трифонов представи проекто-кабинета с думите, че начело на държавата най-после трябва да застанат почтени и достойни хора: „Хора, които да имат морал, да говорят езици, да са завършили престижни университети, да са експерти в своята област и в крайна сметка, тези хора да свършат работа“.

А управлението вече трябва да се случва през Народното събрание: „В последните години България беше управлявана от джип и парите на всички ни бяха хвърляни през джипа – без контрол от Народното събрание“.

Приоритетите на кабинета „Василев“:

  • промяна в избирателната система и въвеждане на мажоритарен вот
  • електронно гласуване;
  • партийна субсидия от 1 лв.;
  • закриване на специализираните съдилища и прокуратури;
  • приватизация на ББР;
  • построяване на нужния брой детски градини;
  • построяване на чисто нова детска болница;
  • купуване на хеликоптери за медицински и спасителни цели;
  • съкращения в администрацията и дигитализация на услугите;
  • Довършване на АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“.

„Ще направим възможното, за да изпратим мъж и жена, които да са първите български астронавти в НАСА. Ще направим възможно към тях да се присъедини един северномакедонски астронавт“, коментира още лидерът на ИТН.

Трифонов избра да представи новите министри не пред журналисти, а в собствената си телевизия. Без отговор остава въпроса какви са неговите собствени политически планове.

btvnovinite.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *