Ресторант “Езерото – Клептуза” е законен, реши Административният съд в Пазарджик

 Ресторант “Езерото – Клептуза” е законен, реши Административният съд в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик отхвърли протеста на прокуратурата срещу заповедта, с която се узаконява ресторант “Езерото – Клептуза” във Велинград. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Според Окръжната прокуратура заповедта на РДНСК е незаконосъобразна. От държавното обвинение твърдят, че актът е издаден на името на наемателя Георги Велев, а не на собственика, което го прави нищожен. Затова се иска отмяна на оспорената заповед на началника на РДНСК и обявяване на нищожност на заповедта на главния архитект на община Велинград от 2003 година.

От своя страна от строителния надзор също оспорват протеста на прокуратурата твърдейки, че заповедта е законосъобразна. Тезата се поддържа също от арх. Тодор Енев и от ползвателя на обекта Георги Велев.

В течение на процеса са разгледани различни документи, експертизи и становища на база, на които магистратите отхвърлят искането на прокуратурата.
Пазарджишкият съд отчита, грешка при издаването на акта за узаконяване тъй като е издаден на името на наемателя, но счита, че това нарушение води до унищожаемост на акта, но не и до неговата нищожност, защото с акта за узаконяване не се решават проблеми, свързани със собствеността на имота.

Съдът приема още, че актът не е узаконил строеж в защитена територия. Ресторантът попада изцяло в границите на действащия към 2003г. план на Велинград и няма навлизане в защитена територия. Промяна настъпва през 2018г., когато се прави оцифряване на картния материал, според който се вижда, че ъгъл на сградата навлиза в защитена зона. Според съдебното решение Окръжна прокуратура – Пазарджик трябва да заплати на РДНСК сумата от 200 лева и на Георги Велев съдебните разходи в размер на 1500 лева.

http://telemedia.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *