Слагайте коланите! Започват проверки

 Слагайте коланите! Започват проверки

Акцията ще продължи до 13 септември.

Стартира засилена проверка за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници в моторни превозни средства.

В рамките на операцията на TISPOL, която ще продължи до 13 септември, пътните полицаи ще проверяват и ползването на обезопасителни каски от мотористи и техните спътници, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проверките ще се съсредоточат върху използването на: обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници, уточнява БГНЕС.

От МВР посочват и че, от проведената през март аналогична проверка е видно, че намалява броят на участниците в пътното движение, които не спазват въведените стандарти за използването на обезопасителни системи по време на пътуване.

От проверените у нас 12 149 моторни превозни средства са установени 1 651 нарушения (13.6 %). Така страната ни се доближава до водещите европейски държави, казват от министерството. Същевременно се отчита, че не са постигнати необходимите резултати в ползването на обезопасителни колани на пътници на задните седалки и детски обезопасителни системи. През летните месеци се наблюдава и нарастване на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети.

В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите.

velingradnews

Свързана публикации