Хиляди идват във Велинград за „Пролетно хоро“

 Хиляди идват във Велинград за „Пролетно хоро“

За осма поредна година Велинград ще посрещне любители на народните хора от цялата страна. Голям е интересът към фестивала “Пролетно хоро“, който отново ще се превърне в празник на българския бит, фолклор и традиции. В културния календар на родопския курорт няма друго толкова мащабно и атрактивно събитие – в последните три издания гостите и участниците бяха между 1400 и 1900, припомнят организаторите. И добавят, че и тази година се очакват хиляди от всички краища на България.
„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал и няма конкурсен характер. Трите модула в програмата му предлагат различни изживявания и емоции както за публиката, така и за самите участници. По атрактивен и оригинален начин те представят фолклора ни, провокират интерес към народните ни танци, към традициите ни, към националните гордост и самочувствие. Фестивалът може да бъде приет като нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога, урок който впечатлява.

Тази година „Пролетно хоро“ ще се проведе на 23 март, събота. Ще започне в 09:30 ч. в Спортна зала /Градски стадион/. Началото на „Парад дефилето“ и на втората част ще бъдат обявени на място. За всички пристигнали в петък, 22 март, организаторите са предвидили хоротека. Фестивалът се подкрепя и популяризира и от Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ.

Събитието е част от културния календар на Област Пазарджик и през 2016-а то бе номинирано за “Туристическо събитие на годината“ в годишни награди на Министерството на туризма.

pz.24info.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *